Logo
Vytisknout stránku

Na výjimečnost údolí Labe upozorňuje v Ústí výstava Poklad na stříbrném Labi (ČTK)

Na výjimečnost údolí Labe upozorňuje nová výstava Poklad na stříbrném Labi v ústeckém muzeu. Podrobnosti o kaňonu řeky se návštěvníci dozví prostřednictvím vystavených exponátů, ale také díky pětidílnému filmovému dokumentu, který se v jednom ze sálů promítá. Průvodci originálních vzdělávacích grotesek jsou pokrevní bratři Vinnetou a Old Shatterhand, jejichž tvůrce Karel May na Ústecku pobýval.

Výstava se věnuje přírodním krásám labského údolí. Je součástí stejnojmenného projektu, který odborníci z muzea realizují od roku 2021 s podporou z Norských fondů. "Měli jsme pocit, že Ústečáci a Severočeši někdy ani vůbec nevědí, jaký poklad vedle sebe mají. Chceme upozornit na krajinu, která je unikátní v rámci celé České republiky," řekla ČTK botanička a kurátorka Ladislava Filipová. Hluboce zaříznuté údolí Labe bylo v roce 2016 pod názvem Porta Bohemica vyhlášeno jako Evropsky významná lokalita.

Upozornit chtějí autoři výstavy mimo jiné na to, jak zasahuje do přírody člověk, jak se jeho působením příroda proměňuje. A motivovat chtějí muzejníci k ochraně přírody. K tomu slouží mimo jiné i promítané grotesky, kterou budou mít vlastní premiéru 3. února v sále Hraničář.

Volba na Vinnetoua jako na průvodce krásami údolí Labe padla v souvislosti s jeho tvůrcem. Duchovní otec slavného fiktivního indiánského náčelníka, německý spisovatel Karel May, pobýval v roce 1897 ve čtvrti Brná. Podle badatelů ho nezkrotnost labského údolí mohla inspirovat při tvorbě románů. Severní Ameriku v té době ještě neznal, navštívil ji až o mnoho let později.

Výstava je otevřena do 30. července. Muzeum k ní připravilo doprovodný program, jehož součástí budou komentované prohlídky, program pro školy, přednášky pro veřejnost či exkurze.

Zdroj: ČTK, Ústí nad Labem, 19. 1. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.