Logo
Vytisknout stránku

Ocenění za odpovědnou péči o krajinu dostaly čtyři farmy (ČTK)

Zlaté medaile v programu Pestrá krajina za rok 2022 získaly čtyři farmy. Ocenění, které zemědělci získávají za šetrné hospodaření v krajině a pozitivní vliv na životní prostředí, dnes farmáři převzali v aule České zemědělské univerzity. Akci pořádala pátým rokem Asociace soukromého zemědělství ČR.

Hodnotící komise v čele s farmářem Danielem Pitkem dala vedle čtyř zlatých medailí rovněž jednu stříbrnou. Zlatou medaili získaly statek Kollertových z Náchodska v obci Suchý důl, farma Michlovka z Šumavy, farma Petra Křižánka z Těšínska a hospodářství Petra Horčíka z Litoměřicka. Stříbrnou medaili obdržel podnik Farma Křížov z Benešovska.

Oceněné farmy jsou podle Pitka příkladem excelentního hospodaření. "Letošní oceněné farmy jsou originální, každá mne jako hodnotitele i jako kolegu sedláka něčím zaujala a všechny naplňují ta nejpřísnější kritéria hospodaření s půdou a krajinou," uvedl.

Rodina Kollertových chová na své farmě v obci Suchý důl v nadmořské výšce 500 metrů nad mořem mléčný skot a pěstuje obiloviny a pícniny s použitím pouze statkových hnojiv. Rodina na místě hospodaří od roku 1775, řekl Václav Kollert. O hospodářství podle něj přišla na deset let při kolektivizaci po druhé světové válce, otec Václava Kollerta ale z družstva v roce 1967 vystoupil a dál hospodařil sám. Rodina mimo jiné udržuje tradici každodenního přístupu krav na pastvinu po ranním dojení. Na svých pozemcích také aktivně buduje krajinné prvky, vytvořila například mokřad.

Na farmě Michlovka z Šumavy hospodaří rodina Novákových. Věnují se pěstitelskému chovu ovcí v nadmořské výšce 900 metrů a hospodaří ekologicky.

Farma Petra Křižánka z Těšínska chová masná plemena skotu na pastvinách. Jak Petr Křižánek uvedl, jeho rodina chová skot v poměrně neobvyklém prostředí na pozemcích v sousedství zástavby rodinných domů. Hospodaří na ploše 95 hektarů.

Farma Petra Horčíka z Litoměřicka má 750 hektar luk a pastvin, několik desítek hektarů lesa a chová 500 kusů masného skotu v režimu ekologického zemědělství. Rodina mimo jiné sází zeleň kolem pastvin a věnuje se zadržování vody v krajině. Na svých pozemcích vybudovala 28 tůní.

Nejmenší oceněnou farmou byl podnik Farma Křížov hospodařící na Benešovsku, který získal stříbrnou medaili. Manželé Vondrákovi začali farmu budovat před pěti lety, kdy koupili osm hektarů půdy. Na pěti hektarech mají sady černého bezu, který suší a vyrábí z něj šťávu nebo mošt. Na třech hektarech také pasou ovce. Na jedné z luk například vybudovali tři mokřady.

Předseda asociace Jaroslav Šebek uvedl, že její vizí je vytvořit funkční model zemědělství jako organismu, který se sám obnovuje a má vazby na lokální zpracovatele. Program Pestrá krajina podle Šebka ukazuje odlišný svět sedláků od světa akcionářů, kteří očekávají zisk ze svých zemědělských korporací.

Zdroj: ČTK, Praha, 18. 1. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.