Logo
Vytisknout stránku

V nivě Kunratického potoka v pražském Braníku bude nový biotop (ČTK)

Radnice Prahy 4 dnes zahájila v nivě Kunratického potoka v Braníku v ulici Za Mlýnem stavbu takzvaného biotopu, tedy vodní plochy s rostlinami a živočichy. Cílem je vytvořit útočiště pro organizmy vázané na čistou vodu a bude sloužit k posílení druhové diverzity. Biotop bude napájen z nedaleké studně a voda následně poteče do Kunratického potoku, nebude ke koupání. ČTK to řekl radní Tomáš Hrdinka (ANO). Fungování biotopu podle něj zaplatí radnice ze svého rozpočtu. Náklady na vybudování biotopu jsou 6,9 milionu korun, dokončen bude letos.

"V příštích dnech by měla být demontována konstrukce na dětském hřišti a území stavby oploceno. Poté s ohledem na počasí započnou zemní práce. Do začátku léta by mohlo být včetně navazujících vegetačních úprav hotovo," uvedl radní.

Vodní plocha bude mít rozlohu 240 metrů čtverečních, její maximální hloubka bude 1,8 metru. Objem vodní nádrže bude 350 metrů krychlových. Na rozdíl od biotopu na Lhotce nebude tento určen ke koupání.

Kromě ochrany přírody poslouží okolí biotopu k odpočinku. Vedle laviček zde bude umístěn také informační panel, který kolemjdoucí bude informovat o adaptačních opatření v městské krajině a o klimatickém závazku hlavního města, který v uplynulých letech přijali městští zastupitelé a podle kterého chce Praha snížit emise CO2 do roku 2030 o 45 procent.

Biotop je uměle založené jezírko, na jehož dno je umístěna fólie s drenáží. Voda se v něm chemicky neupravuje, ani není tzv. mrtvá, ale čistí se pomocí kořenových systémů a mikroorganismy, které v ní žijí. Koupací biotopy jsou v metropoli například na Lhotce či v Radotíně.

Zdroj: ČTK, Praha, 11. 1. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.