Logo
Vytisknout stránku

Uprchlého rysa zachytila fotopast (Mladá fronta DNES)

Už třetí týden je na útěku čtyřletá samice rysa ostrovida. Uprchla 22. prosince z jihlavské zoo. Zatím se vyskytovala v okolí Jihlavy. Její pohyb hlásili lidé například mezi Vílancem a Cerekvičkou. V okolí Henčova ji dokonce nasnímala fotopast, kterou mají nainstalovanou myslivci hlavně kvůli divokým prasatům. „Vždy dostaneme nějakou hlášku, že byla spatřena. Ten den se tam vyskytuje, ale druhý den už ji vidí zase jinde,“ líčí ředitel zoologické zahrady Jan Vašák.

Mysliveckému hospodáři Lubomíru Dohnalovi pípla na mobilu zpráva se záběrem z fotopasti minulý týden v osm hodin večer. „Hned jsme volali do zoo,“ popisuje. Samice rysa využila podle Dohnala příležitosti, kdy bylo v blízkosti fotopasti vnadidlo na černou zvěř v podobě rohlíků, vnitřností ze srnčího a nažrala se tam.
V případě její lokalizace u Henčova zamýšleli chovatelé ve spolupráci s myslivci zkusit ponechat na místě žrádlo a následně ji odlovit do sklopce. Připravili tam pro ni králičí maso, na které je zvyklá ze zoo, ale už se nevrátila. „Bohužel se přesunula. Pokud by zjistila, že má na určitém místě potravu a klid, mohla by se tam zdržet. Pak by byla i lepší šance na její odchyt,“ vysvětluje ředitel zahrady.
Hypotetická varianta, že by se mohla sama vrátit, stále existuje, i když Vašák si myslí, že to není pravděpodobné. Stejně tak by se mladá samice rysa mohla dostat přirozenými koridory třeba až do Podyjí, kde se populace rysů ve volné přírodě vyskytuje. „Pokud se rys s prostředím sžije, už o něm nemusíme slyšet. Což by v tomto případě ničemu nevadilo. Populace rysů se v České republice vyskytuje, jsou tady v podstatě doma. Pokud se zabydlí, mohou velmi dobře fungovat,“ zamýšlí se Vašák.

Byla v dobré kondici
Podle záběrů z fotopasti byla samice v dobré kondici. „Zvládne si ulovit nějakou menší kořist, jako jsou zajíci. V okolí vesnic může ulovit i toulající se kočku nebo si najde sražené zvíře u silnice. Rys loví i srnčí, ale to ona se bude hůř učit, když nic takového předtím nedělala,“ připomíná ředitel zoo.

Spatřit rysa je vždy otázka velkého štěstí. Aktivní je hlavně za soumraku a v noci. Přes den se skrývá. „Projdete metr od něj a nevidíte ho. Splyne s okolím. Drží se v místech, kde je křoví a další porost tak, aby nebyl viděn,“ popisuje Jan Vašák s tím, že zoo stále po samici pátrá a přijímá informace veřejnosti o jejím výskytu.
Při útěku se jednalo o souhru nešťastných okolností v čase, kdy se dělala v okolí výběhu prořezávka náletových dřevin. „Lekla se a zpanikařila. Šla přes plot i elektrický ohradník na strom. I když jsme jí připravili další kmen stromu tak, aby se mohla vrátit zpět do svého výběhu, zůstala v rozsoše stromu a pak šla jinou cestou pryč. Zkoušeli jsme jí nechat i otevřené dveře, kdyby se chtěla vrátit, ale nebylo to nic platné,“ zrekapituloval událost ředitel zoo.
V den, kdy utekla, se mu ji podařilo ještě chvíli stopovat podle otisků tlap, které zanechala v mokrém sněhu: „Jakmile se ale dostala na cesty, stopa zmizela.“
Rys ostrovid patří mezi ohrožené a chráněné druhy a nesmí se lovit. Ve volné přírodě mu hrozí nebezpečí především z automobilové dopravy.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 12. 1. 2023

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.