Logo
Vytisknout stránku

Slepice se do Libotenic, kde byla ptačí chřipka, vrátí asi začátkem roku (ČTK)

Drůbežárna v Libotenicích na Litoměřicku, kde se před rokem potvrdilo největší ohnisko ptačí chřipky v ČR, zůstává prázdná. První slepice se do hal vrátí nejspíš začátkem příštího roku. Firma neměla na nákup kuřic po náročné likvidaci a dezinfekci peníze. Ztráty převyšují desítky milionů korun. Platí přísná hygienická opatření. ČTK to řekl Petr Bonczek, produktový manažer společnosti AG Maiwald, které velkochov patří.

Ve velkochovu se potvrdil subtyp H5N1, který je potenciálně přenosný na člověk. S nejvyšší pravděpodobností se do chovu dostal přes ventilaci, kam se podle Bonczeka zřejmě dostal trus od vodního ptactva. Haly totiž sousedí s řekou Labe. V drůbežárně bylo zlikvidováno skoro 190 000 kusů drůbeže. Likvidace začala po Vánocích a trvala do 1. ledna. Zničeno bylo také skoro 1,7 milionu kusů vajec. Následovala mechanická očista a závěrečná dezinfekce.

Největší ze sedmi hal by mělo první týden v lednu zaplnit 95 000 kusů kuřic, vejce začnou slepice snášet po třech týdnech, kdy se už označují jako nosnice. „Připravujeme halu i další prostory. Stroje rok stály, a proto je nutné je opravit a uvést opět do provozu,“ doplnil k přípravám Bonczek. Na technologiích se také podepsalo omývání a dezinfekce, uvedl manažer. Podotkl, že se ještě před obnovením provozu haly omývají a čeká je další dezinfekce.

Společnost už dřív požádala ministerstvo zemědělství o náhradu za ušlý zisk. Finance zatím vyplaceny nebyly kvůli složité administrativě. O kolik korun firma ministerstvo požádala, manažer neuvedl. Podle všeho půjde o několik milionů korun. „Pro nás je to dost špatná situace. Je pravda, že jsme dostali nějaké zálohy, nicméně z toho jsme platili to, co bylo bezprostředně nutné,“ řekl Bonczek. Šlo zejména o zaplacení likvidace drůbeže a vajec. Některé faktury za dezinfikování hal po domluvě s dodavateli ještě společnost neuhradila.

Potvrzení nákazy se dotklo i personálu. Z 12 zaměstnanců v drůbežárně téměř nikdo nezůstal. Některým pracovníkům skončila smlouva, jiní museli zaměstnání opustit. Podle Bonczeka se dvě pracovnice po naskladnění drůbeže vrátí, společně s nimi budou v halách zatím pracovat další dva až tři lidé. Kapacita hal je 230 000 nosnic.

Příchozí si před vstupem do drůbežárny musí nejprve vydezinfikovat nohy na speciální rohožce napuštěné jódem. Nutný je také ochranný oblek a návleky na boty. Před vchody do hal je vysypané vápno. Novinkou bude nanotechnologie umístěná na ventilacích, aby se zabránilo vniknutí trusu od ptactva zvenčí. Dezinfekcí projdou i auta.

V České republice je od začátku prosince potvrzeno sedm nových ohnisek ptačí chřipky, převážně ve Středočeském a Jihočeském kraji. Kvůli šíření nákazy je v tuzemsku od minulého týdne plošně zakázaný venkovní chov drůbeže.

ČTK

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.