Logo
Vytisknout stránku

Evropa prochází nejničivější epidemií ptačí chřipky v historii, uvedl úřad EFSA (ČTK)

Evropa už více než rok prochází nejničivější epidemií ptačí chřipky ve své historii. V nakažených chovech bylo vybito přes 50 milionů kusů drůbeže a se začátkem zimy se intenzita viru zdvojnásobila. Ve své zprávě o tom informoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Ztráty u kuřat, kachen a krůt jsou ve skutečnosti větší, protože do bilance utracených ptáků není zahrnuto preventivní vybíjení zdravých zvířat v okolí ohnisek nákazy.

Od loňského října do letošního září se virus ptačí chřipky vyskytl v 37 evropských zemích. Rozšířil se už také do Severní Ameriky a objevil se i v Ekvádoru, který začátkem prosince aktivoval plán na ochranu volně žijících ptáků na Galapágách.

V České republice je od začátku prosince potvrzeno sedm nových ohnisek ptačí chřipky, převážně ve Středočeském a Jihočeském kraji. Kvůli šíření nákazy je v tuzemsku od minulého týdně plošně zakázán venkovní chov drůbeže.

V Evropě virus během léta nezmizel ani ve volné přírodě a zdecimoval kolonie chráněných mořských druhů. S podzimem byla nákaza opět zjištěna také v zemědělských chovech a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku bylo o 35 procent více nakažených ptáků.

Nejvíce zasaženy jsou aktuálně Francie, Británie a Maďarsko. Ve Francii bylo na začátku prosince 91 nakažených chovů, v pondělí už jich bylo přes 200, uvedlo podle agentury AFP francouzské ministerstvo zemědělství.

EFSA na žádost Evropské komise vyhodnocuje možnost očkování drůbeže. Závěry budou k dispozici ve druhé polovině příštího roku.

ČTK

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.