Logo
Vytisknout stránku

Záchranná stanice pro zvířata v Klášterci ošetřila za deset let 800 zvířat (ČTK)

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata v Klášterci u Vimperku na Prachaticku za deset let své existence ošetřila více než osm stovek zvířat. Řada z nich se po poskytnutí péče vrátila do volné přírody. Novináře o tom informoval v tiskové zprávě Jan Dvořák, mluvčí šumavského národního parku, který stanici provozuje.

„Typickými pacienty jsou ptáci zranění elektrickým proudem od drátů vysokého napětí. Zvířata, která se střetnou s automobilem, ale také mláďata, která nám přinesou lidé v domnění, že strádají,“ uvedla ošetřovatelka Kristýna Falková.

Dodala, že ne všechna zvířata, která se do Klášterce dostanou, se povede zachránit. „Naštěstí těch, která se nám podařilo ošetřit a zpět úspěšně vypustit do přírody, je většina. Za dobu existence záchranné stanice jich evidujeme okolo čtyř stovek,“ uvedl zoolog šumavského parku Vladimír Dvořák.

V Klášterci poskytují péči různým druhům zvířat. Zdravotníci ošetřili například tetřevy, puštíky bělavé, orly mořské nebo potáplice severní. Nejznámějším klientem stanice pak byl rys ostrovid, který získal jméno David. V roce 2013 jej srazilo auto a poranilo mu zadní končetiny. „Po několika operacích se ho nakonec podařilo doslova znovu postavit na nohy, ale protože v době havárie byl velice mladý a dlouhodobé léčení nedovolilo ho znovu vypustit do volné přírody, uzpůsobil se mu jeden z výběhů v Klášterci. Po pár letech se připravil přírodní výběh v Návštěvnickém centru Kvilda. Díky tomu všemu jsme Davidovi zajistili deset let kvalitního života, který skončil letos na jaře,“ řekla Falková.

Správa šumavského parku při záchraně zraněných zvířat a opuštěných mláďat v minulosti spolupracovala se stanicí pro chráněné a handicapované živočichy v Kašperských Horách, jež vznikla v roce 1988. Stavba Ekologického centra v Klášterci v roce 2011 stála 15,5 milionu korun, z větší části náklady pokryla evropská dotace.

ČTK

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.