Logo
Vytisknout stránku

Vědci našli v trusu kopytníků z milovické rezervace plast z nedaleké skládky (ČTK)

Ochránci přírody objevili v trusu velkých kopytníků v přírodní rezervaci v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku plasty. Mohou jim způsobit zdravotní komplikace. Plasty se do potravy kopytníků dostaly z nedaleké skládky komunálního odpadu v Benátkách nad Jizerou. ČTK o tom dnes informoval ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Podle starosty Benátek nad Jizerou Karla Bendla (ODS) plasty v rezervaci nepocházejí z benátecké skládky, ale zřejmě jsou z pozůstatků černých skládek v okolí.

„Zkonzumování plastového sáčku může zhoršit průchodnost trávicího traktu zvířat a způsobit jim závažné zdravotní komplikace,“ uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky. Plasty objevili ochránci přírody při rozboru trusu kopytníků, který dělají při zjišťování přítomnosti parazitů.

Podle Dostála se plasty do rezervace dostaly ze zhruba kilometr vzdálené skládky komunálního odpadu v Benátkách nad Jizerou, kterou provozuje společnost AVE. „Z té při silnějším větru odlétávají igelitové tašky, mikrotenové sáčky, lehké plastové obaly na spotřební elektroniku, etikety z PET lahví a další plastový odpad,“ uvedl. Stopy plastu podle něj ochránci objevili v menším množství již v předchozích letech, poslední dva až tři roky se ale podle něj kvůli zvětšování skládky situace zhoršuje.

„Skladba skládky probíhá podle povolení, její činnost je monitorována ze strany města, kraje a české inspekce životního prostředí. Její životnost byla stanovena na počátku množstvím uloženého odpadu a poté bude rekultivována,“ uvedl Bendl. Skládka podle něj vznikla, aby zabránila černému skládkování. „Nepokládám za možné, aby se odpad z evidované skládky dostal až do rezervace, naopak to budou plasty právě z pozůstatků těch černých skládek,“ doplnil.

Plast může na zvířata podle Dostála působit dlouhodobě. „Zatím nemáme konkrétní případy zdravotních komplikací, ale to neznamená, že na ně už nepůsobí,“ uvedl.

S úklidem rezervace pomáhají ochráncům celoročně dobrovolníci. „Je to práce velmi nepříjemná, protože igelity se zachytávají do trnitých keřů, často několik metrů nad zemí,“ uvedl Dostál. Na skládkách podle něj končí i množství vytříděného odpadu.

Ochránci přírody vyhlásili na úklid rezervace také veřejnou sbírku, doposud se v ní sešlo přes 100 000 korun.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v Milovicích v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Na otevřené stepi tam žije více než stovka zubrů, divokých koní a praturů.

ČTK

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.