Logo
Vytisknout stránku

Za vstup do lesa padla první pokuta (Právo)

Strážníci městské policie v Jablonci nad Nisou udělili blokovou pokutu člověku, který porušil zákaz vstupu do lesa v části honitby Rádlo. Ta byla od pátku 8. prosince do pondělí 12. prosince uzavřena kvůli odstřelu divokých prasat.

Podle jabloneckého magistrátu ale naháňku a odlov přemnožené černé zvěře zkomplikovali právě neukáznění lidé, kteří celodenní víkendový zákaz vstupu do vymezeného prostoru nerespektovali.
„Na Prosečském hřebeni bylo možné potkat třeba pejskaře, kteří měli svá zvířata na volno. Obyvatelé si stěžují na přemnoženou zvěř, žádají nás o řešení, když však vytvoříme opatření, díky kterým by bylo možné počty divokých prasat snížit, nedodržují je,“ posteskl si jablonecký primátor Miloš Vele (ODS).
Myslivci tak podle něj nemohli zcela využít uzavřeného území a lovit museli pouze v noci. I přesto se jim podařilo složit pět kusů. Dohromady se sedmi dalšími ulovili za dobu vyhlášené uzavírky od 1. prosince už 12 prasat.
Kvůli porušování zákazu vstupu do lesa zostřila jablonecká městská policie kontroly vymezeného území.
„Provedli jsme 23 namátkových kontrol, tři prohřešky jsme zatím řešili domluvou, jedné osobě jsme byli nuceni udělit blokovou pokutu. A v kontrolách budeme pokračovat, jde o bezpečí lidí v uzavřeném území,“ konstatoval šéf jabloneckých strážníků Michal Švarc.
Další dvě celodenní uzavírky lesů na Prosečském hřebeni a v Srnčím dole budou od neděle 25. do úterý 28. prosince a od pátku 13. do pondělí 16. ledna, vždy v čase od 18 hodin prvního do 6 hodin ráno posledního dne.
„Za nedodržení zákazu vstupu nebo za psa, který nebude na vodítku, můžeme udělit buď blokovou pokutu do 2000 korun, nebo ve správním řízení zaplatí až na 10 tisíc korun,“ upozornil Švarc.

Zdroj: Právo, 15. 12. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.