Logo
Vytisknout stránku

Nejsme traviči, zlobí se myslivci na televizi (Příbramský deník)

Českomoravskou mysliveckou jednotu, která zastupuje většinu českých myslivců, rozčilila část pořadu pro děti, odvysílaného vysílaného v listopadu na stanici ČT Déčko. Podle nich myslivce skupinově vykreslila jako traviče dravců a šelem. Radě České televize zaslala proto jednota stížnost, kde uvedla, že „sdělení pro dětského diváka je nepravdivé“ a žádá nápravu.

Podle vyjádření České společnosti ornitologické je sice pytláky, kteří dravce tráví, těžké dopadnout, ale na myslivce podle ní mnohé poukazuje.
Jako problematickou vidí myslivci epizodu pořadu Zvířecí profesionálové nazvanou „Psi, kteří ochraňují ptáky.“ „Přibližně v čase 4:25 je divákovi prezentována informace: Někteří rybáři nebo třeba myslivci se bojí, že jim dravci nebo šelmy uloví pár ryb nebo zajíců. Tak nastraží otrávené maso, aby se jich zbavili,“ napsal ve stížnosti předseda myslivecké jednoty Jiří Janota. Nastražení masa je v pořadu dokreslené animovanou scénou trávení.
Podle myslivců je to celé nesmysl a televize svou neobjektivností porušila zákon o ČT i vlastní kodex.
Epizoda pořadu Zvířecí profesionálové je stále k dispozici ke zhlédnutí na webových stránkách ČT.
A zatím se na tom nic nezmění. „Nejedná se o stížnost, se kterou bychom byli seznámeni, a tak jsme ji zatím ani nemohli nijak řešit. Stížnost byla adresována jen Radě ČT, nikoli nám,“ uvedla mluvčí České televize Karolína Blinková.
„S ohledem na fakt, že v České republice dosud žádný myslivec nebyl za tuto trestnou činnost odsouzen, jedná se jednoznačně o nepravdivou informaci, křivé obvinění, které stigmatizuje všechny myslivce, čímž znemožňuje svobodné vytváření názorů. Česká televize by dle mého názoru neměla nabízet nepravdy jako podklad pro tvorbu názorů,“ tvrdí ale předseda myslivců Janota.

Myslivcům také vadí, že k informaci nezazněla v pořadu žádná oponentura. „Dítě si z pořadu odneslo informaci, že myslivci tráví zvířátka.,“ doplnil mluvčí myslivců Vlastimil Waic. Podle jednoty by měla ČT jako nápravu odvysílat reportáž o potřebnosti myslivosti pro přírodu.
„Česká společnost ornitologická od začátku roku eviduje 36 otrávených ptáků, z toho 26 bylo dravců. Káně lesní je nejčastější obětí, letos jich bylo otráveno už dvacet,“ uvedla Klára Hlubocká, jež vyhledává se dvěma speciálně vycvičenými psy otrávené návnady a jejich oběti a předává je policii.
Podle ředitele ornitologů Zdenka Vermouzka ani tvrzení, že žádný myslivec nebyl za travičství odsouzen, není přesné.
„V Česku byli dosud odsouzeni dva traviči zvířat, první z nich byl rybář, druhý aktivní myslivec,“ řekl. „Je nesporné, že se někteří myslivci trávení dopouštějí nebo jej alespoň schvalují,“ dodal Vermouzek.

Zdroj: Příbramský deník, 10. 12. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.