Logo
Vytisknout stránku

Z polí a lesů na Kutnohorsku mizí drobná zvěř, zajíci jsou téměř rarita (Kutnohorský deník)

Ještě v sedmdesátých letech se po polích a v lesích proháněly tisíce zajíců, teď jako by se po nich slehla zem. Podobně jsou na tom bažanti či divoké kachny.

Kutnohorští myslivci už je proto ve svých honitbách téměř nestřílí, naopak. Mnohem důležitější teď bude najít způsob, jak tento celorepublikový trend zvrátit.
„Drobná zvěř prostě v lesích není. Důvodů, proč to tak je, je samozřejmě několik,“ potvrdil kutnohorský myslivec Roman Hubek.
Ať už se jedná o chemii používanou v zemědělství, hustou síť silnic, nebo přebytek škodné zvěře, dopady jsou očividné. Vidět dnes na poli obyčejného zajíce je téměř nemožné.
„Zajíc se dnes raději stáhne někam do strání, i tak je jich ale velmi málo“ podotkl Hubek.
Co naopak roste jsou počty vysoké a černé zvěře. „Co se týče spárkaté zvěře, tedy srnčí a dančí, ta je co do počtu stabilní a kvalitní. Velice dobrá byla lovecká sezona i co se týče divokých prasat,“ potvrdil Hubek.
Divokých prasat například myslivci u Kutné Hory ulovili osmnáct, což je na místní poměry nadstandard, protože lesy v okrese nejsou tak husté jako tam, kde se divočák běžně zdržuje. K přechodu mezi honitbami totiž využívají vysoké porosty na polích, a pokud mají dobré podmínky objeví se i tam, kde normálně nejsou.

Zdroj: Kutnohorský deník, 8. 12. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.