Logo
Vytisknout stránku

Stát zveřejní informace k výskytu afrického moru prasat a ptačí chřipky v ČR (ČTK)

Ministerstvo zemědělství a Státní veterinární správa (SVS) dnes zveřejní informace k výskytu afrického moru prasat a ptačí chřipky v Česku. Úřady oznámily ve čtvrtek, že se objevila ptačí chřipka ve velkochovu kachen na Jindřichohradecku a že byl potvrzen africký mor u uhynulého divočáka ve Frýdlantském výběžku. V zasažených oblastech budou přijata opatření.

Ptačí chřipka byla rozbory potvrzena na farmě Mavela Dynín ve Frahelži na Jindřichohradecku, kde bylo původně 22.000 kachen. Tisíce z nich během tří dnů kvůli nákaze uhynuly. Zbývající drůbež v chovu bude utracena, a to zřejmě v pondělí, řekl ČTK ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba. Nové ohnisko ptačí chřipky se v Česku podle SVS objevilo zhruba po sedmi měsících od posledního výskytu. Zdrojem nákazy jsou zřejmě volně žijící vodní ptáci.

Kachny na farmě se podle vyšetření uhynulých kusů nakazily vysoce patogenní ptačí chřipkou H5N1. Ta je potenciálně přenosná na člověka. Kolem ohniska ve Frahelži bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V nich budou například omezeny přesuny drůbeže, provedeny soupisy chovů a bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva.

Na severu Čech byl zase dnes potvrzen africký mor u nalezeného mrtvého selete divočáka. Jedná se o první výskyt afrického moru prasat v Česku téměř po pěti letech. Sele bylo nalezeno nedaleko Jindřichovic pod Smrkem na Liberecku v blízkosti hranic s Polskem, kde se nákaza dlouhodobě vyskytuje.

Ředitel SVS v Libereckém kraji Roman Šebesta předpokládá, že v pátek odpoledne vyhlásí kvůli výskytu moru mimořádná veterinární opatření pro určitou oblast. "Rámcově si myslíme, že to bude kolem 200 kilometrů čtverečních, ale nevylučuji, že to bude více," dodal. Podle SVS bude v takzvaném pásmu infekce dočasně zakázán lov divokých prasat a omezen pohyb lidí v přírodě. Opatření zasáhnou také chovatele prasat domácích a provozovatele jatek či zvěřinových závodů, uvedl úřad v tiskové zprávě. V příhraničních oblastech na severu Česka bude navíc zrušena takzvaná zóna intenzivního odlovu divokých prasat.

Zdroj: ČTK, Praha,2. 12. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.