Logo
Vytisknout stránku

Zájezdský zoopark pomáhá obnovení populace kriticky ohrožené koroptve polní (ČTK)

Zoopark v obci Zájezd na Kladensku pomáhá obnovení populace kriticky ohrožené koroptve polní. Dosud tamější chovatelé vypustili do přírody 22 zvířat, v příštích letech budou pokračovat. Zatímco před 100 lety žilo na území dnešní ČR kolem pěti milionů koroptví, teď jich je méně než 1,3 procenta původního stavu. Zoopark to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Populaci koroptví podle odborníků zásadně ovlivnilo průmyslové zemědělství, konkrétně velkoplošné pěstování monokultur, mechanizace a především používání chemikálií. "Já jako pamětník si pamatuji z okolí obcí Zájezd, Stehelčeves nebo Dřetovice koroptve, které se zde vyskytovaly ve stovkách. Bylo to tak v 50., 60., ale ještě i v 70. letech. Dnes jsou počty koroptví minimální a mohou za to zásadní změny v zemědělství,“ uvedl Petr Frühauf, myslivecký hospodář Honitby Budeč, pod kterou obec Zájezd spadá.

Zoopark chce přispět k obnově populace koroptve nejen vypouštěním odchovaných jedinců, ale rovněž změnami v krajině. "Každá zachovaná nebo obnovená mez, remízek nebo nezoraný okraj cesty k tomu mohou dopomoci," doplnil kurátor Zooparku Zájezd Jiří Marek mladší.

S projektem zoopark začal loni ve spolupráci s dalšími českými zoo. Pořídil dospělé koroptve, udělal jim ve voliérách podmínky pro hnízdění a podařilo se mu odchovat mláďata. "Snažili jsme se do odchovu mláďat zasahovat co možná nejméně ... Jejich plachost totiž velmi ovlivní šanci na jejich přežití. Když se po vypuštění budou bát nejen lidí, ale i dalších zvířat, která mohou být potenciálními predátory, zvyšuje se šance na úspěšnost projektu," řekl Marek.

Zatím se podařilo odchovat 25 mláďat, z nichž si část zoo nechává pro budoucí chov. Posoudit, zda je koroptví v okolí zooparku víc, bude podle Marka možné po zhruba třech až pěti letech.

Zoopark Zájezd je otevřený denně, od října do začátku března od 10:00 do 16:00. Chová více než 100 druhů zvířat.

Zdroj: ČTK, Zájezd (Kladensko), 24. 11. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.