Logo
Vytisknout stránku

Neklamné znamení konce léta: svatohubertské slavnosti na Valdštejně (5plus2.cz)

VALDŠTEJN
Svatohuberstké slavnosti se blíží. Navazují na první ročník, který se konal na Valdštějně v září loňského roku. Tehdy se setkal s přízní diváků i Svatého Huberta, patrona všech myslivců, který na zem seslal nádherné počasí.

Pasování myslivců a především sokolníci připoutávali stovky zvědavců. "Poutavé vyprávění a pečlivě připravená sokolnická show měla veliký úspěch. Několik dětí dokonce utvořilo živou bránu, kterou prolétl dravec za svým sokolníkem. Poté prolétl i pod nohami odvážných dospělých. Volně vypuštění draví ptáci nalétávali zpět z éteru a v davu přihlížejících neomylně rozpoznali svého člověčího přítele," uvedl po skončení prvního ročníku mluvčí turnovské radnice Radek Drašnar.

I letos se Svatohubertské slavnosti konají na přelomu léta a podzimu - 21. září.
Slavnost bude zahájena odpoledne ve 13:00 hodin a po celou dobu budou moci dětští návštěvníci soutěžit v mysliveckých a lesnických znalostech a dovednostech. Připravena je také výstava výtvarných prací dětí z turnovských mateřských škol s tématikou lesa.

"Návštěvníci slavnosti budou seznámeni s některými plemeny loveckých psů, představí se sokolníci. Zazní lovecká hudba a signály vábničky a způsoby vábení zvěře," láká na letošní ročník Miloslava Šípošová, vedoucí odboru životního prostředí v Turnově.

Během dne budou úspěšní absolventi mysliveckých zkoušek pasováni na myslivce. Program zakončí Svatohubertská mše v kostele sv. Jana Nepomuckého, kterou doplní pěvecký sbor Antonín Dvořák a Lovecké kvarteto lesních rohů Valdštejn.

Po celou dobu konání slavnosti plánují pořadatelé vstup do hradu zdarma.

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.