Logo
Vytisknout stránku

Svatojanští myslivci uspořádali počtrnácté Svatohubertskou mši (Příbramský deník)

Svatý Jan
V kostele svatého Jana Nepomuckého ve Svatém Janu u Sedlčan uspořádali v neděli 13. listopadu členové Mysliveckého sdružení Svatý Jan slavnostní Svatohubertskou mši svatou. Ta se konala letos ji po čtrnácté a jako host ji spolu se správcem zdejší farnosti P. Zbigniewem Grzybem celebroval sídelní kanovník Kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě P. Tomáš Petráček.
Mši na lesní rohy a lesnici a zpěvem doprovázeli členové hudebního sdružení Benešovské horny.
"Svatojanská Svatohubertská mše sloužená k poctě české myslivosti a Svatojanských lesníků a myslivců má nejdelší tradici v naší farnosti a každoročně se na ni moc těším," svěřil se P Zbigniew Grzyb.
Myslivci ze svatojanského sdružení ve spolupráci s místními farníky kostelík zasvěcený svatému Janu Nepomuckému slavnostně vyzdobili jedlemi a loveckými motivy. I letos měli výzdobu kostela o mnoho těžší, neboť stále pokračuje oprava oltáře. I přes mrazivé počasí se sněhovou nadílkou a ledovkou na silnicích mši navštívily asi dvě stovky věřících.
"Svatohubertská mše se stala v naší obci krásnou tradicí. Těší mě, kolik lidí přišlo. Vážím si toho, že přišli téměř všichni členové našeho sdružení a navíc ve slavnostních uniformách," řekl Miroslav Votruba, předseda Mysliveckého sdružení Svatý Jan.
Na závěr bohoslužby celý kostel zpíval s benešovskými hornisty Svatojanskou fanfáru.
"Spolu s podzimními hony na drobnou zvěř a tradičním plesem, který pořádáme 25. prosince v Krásné Hoře, je Svatohubertská mše jedním z vrcholů naší celoroční práce. Vážím si toho, že naše sdružení má spoustu mladých členů, kteří se našich společných akcí rádi zúčastňují," uvedl Miroslav Votruba.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.