Logo
Vytisknout stránku

V Uherském Hradišti se přemnožily nutrie, město vyzvalo lidi, aby je nekrmili (ČTK)

U řeky Moravy v Uherském Hradišti se přemnožily nutrie. Vyskytují se tam desítky zvířat. Radnice proto vyzvala obyvatele, aby nutrie nekrmili. V případě dalšího zhoršení situace bude město usilovat o regulaci nepůvodního druhu, jehož domovinou je Jižní Amerika. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

V posledním roce město podle zástupců radnice zaznamenává případy přikrmování nutrií čím dál častěji, zejména u lávky U Komína. "Dovolujeme si upozornit veřejnost, že se jedná o silně nežádoucí jev, protože přikrmování nutrií jejich problém s nadměrným výskytem pouze umocňuje. Ujišťujeme obyvatele města, že nutrie přikrmování v žádném případě nepotřebují a bez krmení starým pečivem či zeleninou hlady nepojdou," uvedl místostarosta Čestmír Bouda (KDU-ČSL).

Zbytky potravin, které lidé u řeky ponechávají, navíc nelákají jen nutrie. "Krmením, které nesežerou nutrie, vezmou zavděk potkani, problém se tak může velmi rychle znásobit ještě o tento rozměr," doplnil místostarosta.

Nutrie říční patří mezi takzvané invazivní druhy živočichů, tedy nepůvodní druhy. Ve střední Evropě vytlačují původní druhy živočichů, například bobra, narušují břehy a hráze vodních toků a nádrží budováním nor a přenášejí také nemoci. Nutrie nemá přirozené nepřátele, dokáže se rychle množit. K tomu přispívá i krmení zvířat veřejností.

Výjimkou nejsou podle zástupců města ani případy, kdy si lidé, nejčastěji rodiče s dětmi, chtějí divoká zvířata při krmení pohladit. "Zde se jedná o vyložený hazard, protože zvíře může kousnout, a navíc přenáší infekční onemocnění přenosná i na člověka, jako je např. salmonelóza, tularemie nebo leptospiróza. Nutrie může být nebezpečná také venčícím se psům," uvedl Pášma.

Současný stav označil Bouda za vysoce alarmující. "Nadměrný výskyt nutrií ve městě se snadno může stát skutečně velkým problémem," uvedl místostarosta. V případě zhoršení situace, tedy dalšího nárůstu počtu nutrií, bude město iniciovat jejich regulaci. Některá města a obce v minulosti přistoupila k odstřelu přemnožených nutrií.

Zdroj: ČTK, Uherské Hradiště, 16. 11. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.