Logo
Vytisknout stránku

Myslivci a lesníci si připomněli sv. Eustacha (Katolický týdeník)

Mši svatou za myslivce a lesníky celebroval biskup Mons. Pavel Posád v úterý 20. září na loveckém zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Sídlí zde Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství. Bohoslužba se konala v den svátku sv. Eustacha, prvního patrona myslivců a jednoho ze čtrnácti pomocníků v nouzi.

„Zámecká kaple byla v roce 1716 zasvěcena právě sv. Eustachovi, což dokládá i krásný oltářní obraz Vidění sv. Eustacha od vlámského malíře Pietra van Roye,“ vysvětluje jeden z účastníků Zdeněk Vích. Místní muzeum, které je pobočkou Národního zemědělského muzea touto bohoslužbou navazuje na tradice schwarzenberských mší, sloužených za myslivce a lesníky a jejich ochranu každoročně až do roku 1937. Při mši sv. si připomněli i 330. výročí založení Mysliveckého bratrstva sv. Eustacha v Hluboké (1692), které se zasadilo o zvýšení odbornosti lesního personálu a bylo prvním oficiálním sdružením myslivců v Čechách. „Eustachova legenda, stejně jako pozdější o Hubertovi, se stala pro myslivce symbolem pokory a víry, na které je potřeba stále pamatovat,“ dodal Zdeněk Vích.
Mše sv. pro sedmdesátku přítomných, kterou biskup celebroval za doprovodu Jihočeských trubačů a Chrámového pěveckého sboru Bohuslav z Lišova, se zúčastnili i členové Rytířského Řádu Svatého Huberta se sídlem v Rožmberku nad Vltavou.

Zdroj: Katolický týdeník, 27. 9. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.