Logo
Vytisknout stránku

Víkendové slavnosti na Vysočině přiblíží nejenom venkov a sklizeň brambor (ČTK)

Slavnosti na Vysočině budou koncem tohoto týdne věnované podzimním pracím na venkově a sklizni brambor. Den venkova bude v sobotu popáté hostit zámek Kinských ve Žďáru nad Sázavou. V Třebíči bude ve stejný den 22. Bramborobraní s vystoupením folklorních souborů, rozléváním bramboračky a soutěží o největší bramboru. Na brambory se zaměří také bystřické centrum Eden, které bude mít otevřené brány v sobotu i v neděli. ČTK to zjistila u pořadatelů akcí a z jejich webů.

Sobotní Den venkova v ovocném sadu žďárského zámku nabídne okolo 50 aktivit, které se týkají krajiny. "Je to velký rodinný festival, kde si každý něco najde," uvedla koordinátorka Martina Sedláková. Doplnila, že se lidé dovědí zajímavosti pomocí různých pokusů. "Budou třeba zjišťovat, jak vznikají blesky nebo mlha. A na druhé straně to bude hodně o kreativitě," uvedla. Chybět nebudou diskuse a přednášky.

Příchozí například uvidí při práci lesní techniku, jako jsou harvestory a vyvážecí soupravy, seznámí se s loveckými plemeny psů, vábením zvěře a uvidí čtyři desítky dravců a sov. "Všechno to máme propojené takovou procházkou krajinou, která bude končit u stromu naděje, kde mohou návštěvníci zavěsit přání naší přírodě," řekla Sedláková. Program zahájí Constantin Kinský v 10:00 za doprovodu loveckého troubení. V roce 2019, před epidemií koronaviru, navštívilo žďárský Den venkova zhruba 3000 lidí.

Třebíčské Bramborobraní s přehlídkou desítky folklorních souborů začne v sobotu na Karlově náměstí také dvě hodiny před polednem. V 15:00 budou radní města rozdávat lidem bramborovou polévku, jíž pro tuto příležitost hotelová škola uvaří okolo 100 litrů. O čtvrt hodiny později organizátoři vyhlásí výsledky soutěže o největší bramboru.

V Bystřici nad Pernštejnem budou o víkendu Slavnosti brambor. V centru Eden, které vzniklo v někdejším panském dvoře, mohou lidé ochutnat bramborové speciality a například se svézt na koni, v traktoru nebo v bryčce. Uvidí tam také přehlídku koní a dravých ptáků, připravené budou divadelní prohlídky panského bydlení.

Zdroj: ČTK, Jihlava, 20. 9. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.