Logo
Vytisknout stránku

Policisté obvinili muže, který chtěl prodat medvědí kůži či tygří lebku (ČTK)

Pražští kriminalisté obvinili třiašedesátiletého muže, který přes internet nabízel k prodeji kůži medvěda hnědého, lebku samice tygra a nůž s figurkou slona ze slonoviny slona afrického, a to v řádech desítek tisíc korun. Za trestný čin neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy mu hrozí až tři roky vězení, informovala dnes mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

Muž svým jednáním porušil podle policistů Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Během prohlídky policisté za účasti České inspekce životního prostředí nabízené předměty zajistili.

Vyšetřování případu nadále pokračuje."Policie upozorňuje, že komerční obchod s chráněnými zvířaty a rostlinami a jejich exempláři je bez příslušného povolení zakázán," dodala Siřišťová.

Zvířata a rostliny chráněné mezinárodní úmluvou CITES nelze převážet přes hranice bez speciálního povolení. Týká se živých i mrtvých jedinců, jakýchkoli jejich částí či výrobků z nich. Exemplářem tedy může být i kabelka či boty z krajtí kůže, soška ze slonoviny, vzácné dřevo, úlomek korálu či tradiční čínská medicína.

Zdroj: ČTK, Praha, 21. 9. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.