Logo
Vytisknout stránku

Ostravské muzeum vystavilo sbírku starých tisků a spisů Pietra Andrey Mattioliho (ČTK)

Ostravské muzeum vystavilo sbírku starých tisků a spisů z díla významného renesančního lékaře a botanika italského původu Pietra Andrey Mattioliho. K vidění je i první česky psaný herbář z roku 1562. Výstava Příběh Mattioliho herbáře potrvá do 16. října. ČTK to dnes řekla pracovnice muzea Hana Kölblová.

"Sbírka, kterou představuje výstava v Ostravském muzeu, zahrnuje staré tisky celoživotního díla z pera Pietra Andrey Mattioliho vydávaného za jeho života od poloviny 16. století až do současnosti. Samozřejmě nechybí unikátní český herbář z Prahy z roku 1562. Jedná se o jedinečnou výstavu z hlediska obsahu i rozsahu, za kterou stojí kurátor Petr Bílek," řekla Kölblová.

Mattioly (1501-1578) byl italský humanista, překladatel, vědec botanik a lékař předních postav evropské světské i duchovní scény pozdní renesance. Od roku 1555 ve službách Ferdinanda Tyrolského pobýval několik let také v Čechách, v Praze a na zámku Březnice. Zde sbíral poznatky z botaniky a spolupracoval s mnohými středoevropskými i českými vědci na sběru vzorků rostlin a tyto výsledky s úspěchem publikoval.

V roce 1562 poprvé vydal, za pomoci svého donátora Ferdinanda Tyrolského a nakladatele Jiřího Melantricha z Aventýna svůj Herbář, jinak bylinář. Ten je považován za jednu z nejvýznamnějších botanických knih 16. století. Do češtiny byla kniha pravděpodobně přeložena Tadeášem Hájkem z Hájku. Jde o první herbář vydaný v českém jazyce. Poté byl vydán ještě mnohokrát v němčině, italštině a latině, přičemž byl autorem při jednotlivých vydáních stále upravován. V roce 1570 Mattioli Čechy opustil a vrátil se do Itálie. Na následky morové epidemie zemřel v roce 1578 v italském Tridentu.

Na Mattioliho tisky navazuje další výstava nazvaná Co (ne)skrývá herbář a knihovna Ostravského muzea, která představuje staré tištěné herbáře, kolekci vědeckých kreseb Simony Kuběnkové i novější odbornou literaturu.

Zdroj: ČTK, Ostrava, 12. 9. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.