Logo
Vytisknout stránku

Ministerstvo zemědělství by podle senátní komise mělo omezit lov laní (ČTK)

Ministerstvo zemědělství by podle senátní komise pro rozvoj venkova mělo omezit dobu lovu spárkaté zvěře, hlavně mláďat a samic daňků a jelenů. Komise o to požádala ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), oznámil dnes její předseda Jiří Vosecký (SLK). Podnět ke změně vyhlášky dal Václav Chaloupek z klubu Starostů.

Ministerstvo před třemi lety, kdy v jeho čele stál Miroslav Toman (ČSSD), umožnilo podle Chaloupka odstřel laní a daněl do dvou let věku celoročně. Důvodem byla snaha o regulaci přemnožené zvěře. Senátor to však označil za "neetické, barbarské a nelidské". Komise na jeho popud doporučila omezit dobu lovu u kolouchů a daňčat od 1. září do 31. května a u laní a daněl od 1. září do 15. února. Vyjádření ministerstva zemědělství ČTK shání.

Omezení je podle Chaloupka kompromisem a bude respektovat to, že "samičí zvěř a mláďata potřebují svou ochranu". Senátor uvedl, že nezpochybňuje fakt, že stavy spárkaté zvěře jsou příliš vysoké, což má negativní vliv na obnovu lesů po kůrovcové kalamitě. Vyhláška z roku 2019 umožňuje lovit laně, daněly, srny a mufloní samice i nejvyšším stavu březosti i v době kladení mláďat.

Chaloupek se podle svých slov o nápravu pokoušel jak u bývalého ministra, tak i u jeho nástupce. Vosecký uvedl, že je třeba motivovat myslivce k tomu, aby se jejich terčem stala samčí zvěř. "Jsme jediný stát v Evropě, který povolil střílet březí laně, srnčata a daněly," dodal Vosecký.

Zdroj: ČTK, Praha, 9. 8. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.