Logo
Vytisknout stránku

Proč jsou města stále divočejší (National Geographic Česko)

Kojoti, medvědi, mývalové a další zvířata se důvtipně přizpůsobují městskému životu, protože ubývá míst, která kdysi byla jejich domovem.

NA PRVNÍ POHLED

to vypadá jako výjev, který se denně odehrává na mnoha místech v celé Americe. Poštovní doručovatel v modrém plátěném klobouku vystoupí ze svého pošťáckého auta a kráčí po ulici s dopisy v ruce. Na tom není nic pozoruhodného. Ale tento pošťák si vůbec nevšiml, nebo je mu to úplně jedno, že několik metrů od něj sedí na zadku statný medvěd baribal, pravděpodobně mladý samec, a urputně si škrábe línající zimní srst.

Kousek vlevo, hned za drátěným plotem, hučí mezistátní silnice 240, ale pro medvěda je to zjevně jen bezvýznamný zvuk v pozadí. Nakonec odkluše po chodníku dále do nitra čtvrti, která se prostírá necelý kilometr od středu města Asheville v Severní Karolíně.

Skupinu badatelů zapojenou do Městské a předměstské studie medvědů zaujala u silnice jiná věc: hluboká dutina v pokrouceném kmeni javoru stříbrného. Mezi více než stovkou medvědů zařazených do studie je i medvědice N209 opatřená rádiovým obojkem. Vědci zjistili, že navzdory neustálému hluku vozidel projíždějících jen několik metrů od stromu medvědice N209 přezimovala právě v kmeni tohoto javoru.

Celý článek naleznete v měsíčníku National Geographic Česko.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.