Logo
Vytisknout stránku

Americké úřady uzavřely kvůli záplavám Yellowstonský národní park (ČTK)

Americké úřady nařídily více než 10.000 návštěvníků Yellowstonského národního parku, aby oblast opustili kvůli rozsáhlým záplavám. Povodně na severu parku zničily mosty a silnice a napáchaly další škody, mrtví ani zranění ale nejsou hlášení, informovala dnes agentura AP.

Park, který letos slaví své 150. výročí, by mohl zůstat zavřený až týden a jeho severní vchody by se letos v létě již vůbec nemusely otevřít, uvedl správce Cam Sholly. "Voda tu pořád běsní," dodal Sholly, podle nějž se dá i o nadcházejícím víkendu očekávat deštivé počasí, které může způsobit další záplavy.

Řeka Yellowstone dosáhla historické úrovně po několikadenních lijácích a rychlém tání sněhu. Záplavy způsobily značné škody na jihu státu Montana a na severu Wyomingu, kde pod vodou ocitla malá města a byly hlášeny výpadky dodávek elektřiny.

Záplavy přišly do Yellowstonského parku na začátku letní turistické sezony, která přitahuje miliony turistů. Ti v parku obdivují gejzíry, tryskající do výše desítek metrů, bublající bahenní sopky, barvami hrající horké prameny. A také hluboké rozeklané kaňony, vodopády, vysoká pohoří či potulující se stáda bizonů nebo rodinky medvědů.

Zdroj: ČTK, Washington, 15. 6. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.