Přihlásit

Přemnožená lesní zvěř způsobuje škody (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pavla Kosíková, moderátorka
Celkem až miliardové škody vznikají každoročně zemědělcům v Česku kvůli přemnožené zvěři. Tvrdí, že problémy s ním začínají už brzy zjara. Můžou za ně hlavně divoká prasata. Například na Pardubicku se už někteří pěstitelé pozvali soudního znalce a poprvé v historii zvažují, že se kvůli škodám obrátí na soud.

Šárka Rusnáková, redaktorka
Teď na jaře škodí zvěř především na polích osetých kukuřicí. Tam, kde ji zemědělci sází, mají uživatelé honiteb povinnost pole hlídat. To se například ve Vysokém Chvojně na Pardubicku nepodařilo.

Jan Janeček, předseda, ZAS Býšť
Na tomhletom místě je to vysbírané od černé zvěře. Chybí tady vlastně kukuřice, která byla zasetá po 15 cm. Tady vlastně je další rostlina po nějaký metru 20.

Šárka Rusnáková, redaktorka
Zemědělci tam teď musí podstatnou část kukuřice přesít a někdy když rostlina vzejde, ale nemají vyhráno. Hrozí, že ji začne ukusovat další přemnožená zvěř, například daňci.

Jan Janeček, předseda, ZAS Býšť
Tady v téhleté lokalitě 10 zpátky jsem viděl 60-70 kusů dančí zvěře. Správně by ji v této honitbě mělo být do 26 kusů.

Šárka Rusnáková, redaktorka
Problémy s přemnoženou zvěří trápí také majitelé lesů. Především tam, kde sází nové stromky.

Eva Jouklová, mluvčí, Lesy ČR
Mladé porosty jsou na poškození zvěří nejnáchylnější. Proto žádáme nájemce honiteb, aby snižovaly stavy zvěře na únosnou úroveň a zároveň investujeme prostředky do ochrany lesa proti zvěři. V loňském roce to bylo 620 000 000 Kč.

Šárka Rusnáková, redaktorka
Za škody způsobené lesní zvěří odpovídá uživatel honitby. Ten by ji měl také uhradit.

Milan Žerzán, myslivec
Pokud dojde ke střetu, tak jsou 2 varianty, buďto se dohodnou mimosoudně na nějaký kompenzaci finanční, anebo pracech a pokud se nedohodnou, tak zbývá znalecký posudek a po tom soud.

Šárka Rusnáková, redaktorka
Škody teď na jaře zemědělci monitorují. Uplatňovat ji budou moci až po skončení sklizně. Šárka Rusnáková, Česká televize, Pardubicko.

ČT 1

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.