Logo
Vytisknout stránku

Ve Veselí nad Moravou za 80 milionů vzniká Dům přírody Bílých Karpat (ČTK)

Ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku vzniká Dům přírody Bílých Karpat. Náklady jsou okolo 80 milionů korun, přes 60 milionů pokryje dotace. ČTK to dnes řekla předsedkyně Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Bílé Karpaty Ivana Jongepierová. Stavba by měla být hotová do konce příštího roku. Cílem domu je seznámit návštěvníky s přírodními hodnotami v Bílých Karpatech a Pomoraví.

Dům přírody vznikne částečně rekonstrukcí jednoho z objektů na Bartolomějském náměstí, kde přibude i novostavba v místě dvou zbořených rodinných domů. Půjde o nízkoenergetický objekt se zelenou střechou. "Veřejnosti bude přístupný i pozůstatek městského opevnění z 15. století," uvedla Jongepierová.

Na výstavbu bude evropská dotace přes 60 milionů z Operačního programu Životní prostředí. Zbytek peněz dá kraj a přispěje i město Veselí. "Když jsme se rozhodovali, kde Dům přírody Bílých Karpat bude, říkali jsme si, že Veselí je dobrá destinace. Je tady Baťův kanál, různé cyklostezky. Je to brána do Bílých Karpat a díky dostupnosti se tu vše spojí," uvedla Jongepierová.

Dům bude sloužit k tomu, aby zájemcům poskytoval informace a seznamoval je s okolní přírodou a také k ekologické výchově. "Bude také usměrňovat cestovní ruch tím, že poukáže například na místa, kde cestovní ruch nevadí. Nejde jen o informování o přírodě, ale i o vytváření vztahu," řekla Jongepierová.

Mluvčí veselské radnice Žaneta Jančaříková ČTK řekla, že město stavbu vítá. "Ve městě se zvýší potenciál cestovního ruchu a ožije tím Bartolomějské náměstí," uvedla.

Zdroj: ČTK, Brno, 12. 5. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.