Logo
Vytisknout stránku

Zbraně z pultu i na přání (Zbraně a náboje)

Prodejna zbraní a střeliva Zbraně na objednávku Cz je malá rodinná firma, která započala v Lounech s prodejem zbraní v roce 2009.

Slovo „malá“ vyjadřuje víceméně počet zúčastněných na jejím provozu, ovšem z pohledu prodejního sortimentu a rozsahem nabízených služeb jde o firmu mezi její klientelou dobře známou a oblíbenou po celé naší republice.
Základním principem jejího fungování je prodej volně dostupného zboží formou klasického e-shopu s možností jeho zasílání nebo vyzvednutí v prodejně. Produkty možné nakupovat jen s platným zbrojním průkazem podle platných zákonů, lze získat jen přímo v prodejně.
Kromě tohoto obojího prodeje může zákazník využít též služeb stran oprav a úprav zbraní. Personál se kromě toho zúčastňuje aktivně i různých střeleckých soutěží, na nichž se s mnohými svými zákazníky potkává, což navozuje užší a přátelský kontakt mezi lidmi před pultem a za ním.

DÍKY VSTŘÍCNÝM POLICISTŮM REGISTRACE BEZ ČEKÁNÍ

Prodejna dnes sídlí jinde než před lety, je blíže centru města. Hlavní důvod přestěhování je svým způsobem zajímavý – být blíže Policii ČR – Územnímu odboru Louny.
„S lounskou policií máme nadstandardní vztahy,“ říká majitel prodejny Ing. Jaroslav Hlavata. „Máme s ní skvělou spolupráci v tom, na co vy v Praze, kde se na všechno čeká, nemůžete být zvyklí. Totiž že nám a zákazníkům ochotně vycházejí vstříc ve věci koupě, registrace, nákupního povolení. Dokonce i dnes, kdy nemají policisté úřední den, jsme jim tam již poslali několik lidí. Zavoláme, děvčata tam u nich řeknou ano, jsme tady, nejsme tady, vyřídí nám nákupní povolení, registraci. Na počkání. I mimo úřední den. To k nám spoustu zákazníků přivádí, protože v současnosti v Lounech tyhle věci policisté vyřizují za celý Ústecký kraj. Když přijede Mostečák, Ústečák, Chomutovák nebo Děčíňák – všichni si vyřídí nákupní povolení i registraci zbraně tady. Bez čekání. Všude jinde musejí čekat. Lidi jim i nám posílají nezřídka i děkovné dopisy a my si tohoto jejch přístupu nesmírně vážíme.“

KOLKY A PUTIN

Při loňské změně zákona o zbraních a střelivu ochotně Jaroslav Hlavata v tomto nadstandardním přístupu lounských policistů z Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál vidí velkou výhodu jak pro ně samotné, tak hlavně pro jejich zákazníky. Společně si také například s policisty sedli nad loňským novým zákonem o zbraních a střelivu, aby si vysvětlili, jak správně chápat některá jeho ustanovení, nechybovat a tak podobně.
Z důvodu snadnějšího nákupu v prodejně Zbraně na objednávku Cz prodávají i nutné kolky, Koupíte zbraň, koupíte potřebný kolek a nemusíte na něj stát frontu na poště. Pro zákazníka je to příjemná služba, a pro prodejce se tak zbraně vlastně stávají rychloobrátkovým zbožím.
„K čemuž nyní dochází i přičiněním Putina a jeho vpádu na Ukrajinu. Vy jste u nás už podruhé, co je mezi lidmi velký zájem o zbraně. Minule to byla Sýrie a následná vlna uprchlické krize a obavy z uprchlíků, nyní je to zase válka na Ukrajině a obavy z jejího rozšíření. Jestli vy nám sem tu válku nepřivážíte,“ dodává se smutným úsměvem Ing. Hlavata. „To, co jsme dříve prodávali týden, je dnes pryč z pultu za dopoledne.“ ?? DOCHÁZEJÍ, NEBO NEJSOU NÁBOJE

To sice může obchodníka těšit, ale na druhou stranu není odkud zboží doplňovat a z toho pramení i obavy.
„Dnes sice máme velké obraty, ale když nám nepřijíždí zboží na doplňování, tak za týden budeme prodávat co? Se zbraněmi to ještě relativně jde, vážný problém a neznámá je přísun nábojů. Jsme vyschlí se samopalovými náboji, s ráží .223, náboje 7,65 mm jsou nedostatkové už dlouhodobě, devítky nám docházejí. Vlašim nyní nedovezla vůbec nic, a to máme u ní objednané desetitisíce nábojů. Tvrdí, že náboje blokuje vláda, čeká se, zda se nebudou muset posílat někam jinam. Takže už nabízíme jen alternativy – CCI a jiné značky.
Dlouhodobě nejsou ani zápalky, prý z důvodu výstavby nové výrobní haly, že nová výrobní linka na náboje bude rychlejší než ta na zápalky. Do civilního trhu toho z Vlašimi tak moc nepouštějí, uváděných důvodů okolo toho je spousta.“

VĚTŠÍ PROSTORY, LEPŠÍ PARKING

Největší zájem v době naší návštěvy v lounské prodejně zbraní byl, vzhledem k válce na Ukrajině, u kupujících o naše osmapadesátky. Mnoho lidí je umí ovládat, věří jejich výkonné ráži. Ty už také nebyly. Dále o útočné pušky a pistole pro osobní obranu.
„To, co prodáváme jindy běžně, třeba odstřelovačky a velkorážové pušky, jsou v současnosti v pozadí zájmu. Když se vrátíme k samotné prodejně, pak prostor nyní máme třikrát větší, než jsme měli v té předchozí. Jsme ve dvoře, takže i parking je zde pro lidi komfortnější, ale hlavně dvě minuty odtud to mají zákazníci od nás pěšky na policii. Sklad máme sice o něco menší, ale o to více zbraní máme v prodejně na pultu,“ upřesňuje Ing. Jaroslav Hlavata. „Pokud jde o doplňky, pak zde máme produkty americké značky Hogue a nově i její zastoupení – střenky, pouzdra, nože, pažby. Pravdou je, že gro sortimentu u nás ale tvoří zbraně a střelivo.“

INDIVIDUÁLNÍ DOVOZY JSOU V KURZU

Obecně můžeme říci, že snahou je zde, včetně zbraní a střeliva, mít i všechno to, co umí každý, co nalezneme i v jiných takovýchto prodejnách. Jak ale dodává Jaroslav Hlavata, je jejich snahou nabízet i to, co jinde neseženou.
„Děláme individuální dovozy ze zahraničí, některé značky jsme dostali i do zastoupení, protože jich vozíme víc a víc. Čerstvě je to například americká firma Shield Arms, máme zastoupení francouzského výrobce Manurhin, ze Švédska vozíme stavitelné lícnice na pažby. Z Ameriky máme zastoupení společnosti Kahr Arms, jež sice dnes už tak populární není, ale do této skupiny patří i firma Magnum Research, výrobce pistolí Desert Eagle, které vozíme, jak se dá, vozíme i velkorážové revolvery BFR. Než nám ale zbraně z Ameriky dojdou a dostanou zkušební značky, většinou už mají kupce a na pultě se neohřejí.“
Zbraně na objednávku neměla být původně kamenná prodejna, nýbrž instituce, která sežene lidem to, co si vymyslí. Jenže časem se ukázalo, že lidi chtějí zbraně vidět a osahat si je, byť by bylo to, co chtějí, třeba v jiné konfiguraci, aby mohli říci ano, to fakt chci. A tak tedy je i prodejna.

PLATBA I BENEFITNÍMI POUKÁZKAMI

Dnes najdeme v prodejně trvale na skladě stabilně 350 kusů zbraní. Lidi si vyberou, vyzkoušejí a buď si koupí to, co zde je, a když ne, je jim zbraň podle přání dovezena. „Kromě platby hotově, kartou a převodem prodáváme zbraně nevšedním způsobem i na benefitní poukázky v současnosti už třech společností. Protože zbraně jsou sportovní náčiní. Spousta zaměstnanců firem dostává část své mzdy nebo benefitů v nepeněžním plnění a řeší, kde to utratit. Za dovolenou, za léky, ozdravné pobyty a za další věci. Mnozí už nevěděli, kde co hledat, a tak jsme i my zkusili nabídnout těm, kdo střílejí, uplatnit benefitní poukázku za nákup sportovního náčiní, tedy zbraní a střeliva.
Kromě jiného – nevymysleli jsme to my, aktivita přišla od samotných zákazníků. Obrátili se s tím na své zaměstnavatele a vlastně nám tím vytvořili i lepší vyjednávací pozici, když se nám pak jejich zaměstnavatelé ozvali, zda by to bylo možné. Platit benefity sem jezdí lidé i z velkých dálek, třeba z Moravy, kde je nemají zač utratit.“

SERVIS LIKVIDACE I USCHOVÁNÍ ZBRANÍ

Servisu a opravě zbraní se prodejci celorepublikově nemají chuť věnovat, protože nemají puškaře nebo kapacitu. I v Lounech omezili servis jen na zbraně, které prodávají. Návdavkem ale třeba i likvidují zbraně z pozůstalostí, když někdo přijde o zbroják nebo mu propadne. „Majitelům těmto zbraním poskytujeme servis v tom, že jim zbraně buď uschováme nebo prodáme, znehodnotíme, zničíme. Na vše máme papíry, své déčkové číslo. Likvidovali jsme starší zbraně i ozbrojeným složkám. S novým zbraňovým zákonem výše uvedené dnes může dělat i policie a zadarmo. V těchto případech pak radíme lidem, aby zbraň přinesli k nám, že jim za ni i něco dáme a necháme si ji třeba na náhradní díly. Máme takový vnitřní pocit, že ani nefunkční zbraň by neměla být zničena, neboť každý náhradní díl se pak těžko shání. Když se zničí, žádný profit už z ní není.“

KONTAKT : 725 572 437, JARDA@ZBRANENAOBJEDNAVKU. CZ, WWW. ZBRANENAOBJEDNAVKU. CZ

Zdroj: Zbraně a báboje, 13. 4. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.