Logo
Vytisknout stránku

Vlka na Broumovsku někdo zřejmě postřelil (Právo)

Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) podává trestní oznámení na neznámého pachatele. Pitva mrtvého vlka nalezeného 18. března u Heřmánkovic na Broumovsku totiž prokázala, že v jeho těle byly přítomny kovové částice. To naznačuje, že mohl být postřelen. Vlk patří mezi zákonem chráněné druhy a jeho úmyslné usmrcení je trestným činem.


„Není bohužel novinkou, že šelmy a dravci se u nás stávají obětmi pytláků – ať už jsou to rysové, draví ptáci, či právě vlci. Doufám, že policie viníka odhalí, hrozí mu až tři roky za mřížemi,“ uvedl ředitel agentury František Pelc, podle něhož jde o třetí dosud zdokumentovaný případ nelegálního střílení vlků v Česku.
Dvě prokazatelně zastřelená zvířata byla nalezena v letech 2019 a 2020 na Mělnicku, pachatele se vypátrat nepodařilo.
„Mrtvého vlka ve značném stadiu rozkladu našla na Broumovsku turistka. Zatím nemáme výsledky genetické analýzy, nevíme tedy nic o jeho původu. V oblasti se dlouhodobě pohybují tři vlčí smečky, je tedy pravděpodobné, že jde o zvíře z některé z nich. Odstřelem jedince může dojít k narušení vnitřní hierarchie a k rozpadu smečky, někdy se v takových případech dokonce zvýší počet útoků na nedostatečně zabezpečená hospodářská zvířata,“ konstatoval Josef Rusňák z AOPK.
Vlci plní v naší přírodě důležitou roli. Pomáhají snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí škody v lesích a na polích v řádech miliard korun ročně. Divoce žijící zvířata tvoří podle výzkumů více než 98 procent vlčí potravy, hospodářská zvířata maximálně dvě procenta.
Podle Jindřišky Jelínkové z téže organizace je důležité, aby si majitelé stáda dobře zajistili. Zkušenosti z Německa ukazují, že dobré zabezpečení dokáže odvrátit 80–95 procent vlčích útoků. Případné škody na hospodářských zvířatech hradí stát.

Zdroj: Právo, 8. 4. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.