Logo
Vytisknout stránku

Do Londýna se po 400 letech vrátili bobři (ČTK)

Do Londýna se po více než 400 letech vracejí bobři. První pár těchto vodních hlodavců bude žít v areálu farmy v Enfieldu na severu metropole a ochránci přírody doufají, že by se chov mohl postupně rozšířit a pomoci vrátit do Londýna divoká zvířata, která můžou být užitečná například i při prevenci povodní, napsal server BBC.

"Jsme rádi, že můžeme nechat bobry žít v takové blízkosti města... Zkušenosti z Evropy i Skotska ukazují, že bobři jsou přizpůsobivý druh, kterému stačí voda a dostatek potravy," uvedla Roisin Campbellová-Palmerová, která se na projektu podílí. Odborníci si slibují, že bobři, kteří v přírodě stavějí hráze na vodních tocích, by mohli být velmi užiteční při přirozené obnově mokřadů, které zpomalují průběh povodní.

Bobři se v Británii ocitli v 16. století na pokraji vyhubení, protože se často lovili kvůli kožešině, masu a výměškům pachových žláz, které se používaly při výrobě parfémů.

Londýnský bobří pár zatím nemá jména a nejspíš se o nich bude hlasovat online. "Máme tady návrhy Justin Beaver pro samce a Sigourney Beaver pro samici. Ale uvidíme, s čím ještě lidé přijdou," uvedla mluvčí farmy Andrea DeLuceová.

Zdroj: ČTK, Londýn, 18. 3. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.