Logo
Vytisknout stránku

Liberecko se připravuje na prasečí mor (Právo)

Nové případy nákazy africkým morem se objevily u prasat v Německu i v Polsku, v obou případech velmi blízko hranici s Libereckým krajem.
Zdejší krajská veterinární správa proto pokračuje v přípravách opatření, která by nastala, pokud by se nákaza rozšířila až na české území. „V současné době se drží ve vzdálenosti pět až deset kilometrů od české hranice,“ potvrdil Roman Šebesta, ředitel Krajské veterinární správy v Libereckém kraji.

Správa podle něj situaci bedlivě monitoruje, všechna odlovená i nalezená uhynulá prasata se na nákazu vyšetřují, kontrolují se také chovy prasat. „Neponecháváme nic náhodě,“ prohlásil Šebesta.
Co by nastalo, pokud by se nákaza potvrdila i v libereckém regionu? Jedno z prvních opatření by se dotklo myslivců. Ti by totiž v pásmu infekce měli dočasně zakázáno lovit veškerou volně žijící zvěř.
„Předpokládáme, že by toto omezení mohlo trvat pouze měsíc. Je pravděpodobné, že během této doby by se podařilo nákazu dostat pod kontrolu tak, aby se mohlo přejít k organizovanému odlovu přeživších prasat. Pro lovce by byla motivací k odlovu i sběru uhynulých kusů finanční odměna,“ doplnil Šebesta.
Pro chovatele prasat by výskyt afrického moru zpočátku znamenal konec chovu prasat ve výbězích a zákaz přesunu prasat. „V průběhu zhruba 14 dnů od vydání zákazu bychom situaci vyhodnocovali a poté by se mohly na přesuny vydávat výjimky. Dohlížela by na ně veterinární správa. Pravidla by se vztahovala i na chovatele miniprasátek,“ upřesnil šéf KVS.

Zákaz vstupu do lesa

Omezení by se dotkla i veřejnosti. Pravděpodobně by došlo k výraznému omezení nebo úplnému zákazu vstupu do lesů. „Lidskou přítomností se zvěř nejen plaší a migruje, což by napomohlo šíření nákazy, ale i samotný člověk, materiál a technika, kterou používá, může k šíření nákazy velmi přispět,“ doplnil Roman Šebesta.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které se dá jen stěží zastavit. U nakažených divokých prasat nemá žádné evidentní vnější projevy. Dochází pouze k úhynu prasat, ale ta jsou infekční pro ostatní jedince. Nakažená zvířata, která sama neuhynula, se neléčí, ale musejí se usmrtit. A to platí i pro chovy domácích prasat.

V současné době se drží ve vzdálenosti pět až deset kilometrů od české hranice.
Roman Šebesta, ředitel veterinární správy

Zdroj: Právo, severovýchodní Čechy, 9. 3. 2022

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.