Logo
Vytisknout stránku

Zeman jmenoval Nekulu ministrem zemědělství, vláda je kompletní (ČTK)

Lány (Kladensko) 3. ledna (ČTK) - Prezident Miloš Zeman dnes na zámku v Lánech jmenoval Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) ministrem zemědělství. Vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) je kompletní. Za Nekulu dosud resort dočasně vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nekula nemohl být v prosinci společně s ostatními členy kabinetu jmenován kvůli pozitivnímu testu na koronavirus.

Zeman se s Nekulou sešel hodinu před jmenováním na pohovor, který dříve absolvoval se všemi budoucími členy vlády. Odpoledne premiér Petr Fiala (ODS) uvede nového ministra do úřadu.

V krátkém proslovu k novému ministrovi Zeman uvedl, že neřídí pouze jeden z úseků národního hospodářství, ale že zemědělství formovalo i historii českého národa. "Zatímco průmyslová revoluce nás zasáhla tak před 200 lety a předtím byla jenom řemesla, zemědělství má více než tisíciletou historii a vztah k půdě, jakkoli byl některými ideologiemi zneužíván, je součástí našeho historického povědomí," řekl prezident. Rolníci a sedláci byli podle něj se svojí "pověstnou tvrdohlavostí" páteří národa.

Podle Fialy nejde jen o resort, kde se rozhoduje o kvalitě potravin, ale zemědělství též ovlivňuje to, v jakém prostředí lidé žijí či jak hospodaří s vodou. Mezi aktuální Nekulovy úkoly řadí rozhodnutí o struktuře zemědělské politiky v příštích sedmi letech nebo záležitosti, které rozdělují zemědělskou veřejnost. Mínil například debatu o takzvaném zastropování zemědělských dotací.

Jurečka po nástupu do čela ministerstva zemědělství uvedl, že chce řešit jen záležitosti, které nesnesou odkladu, například přípravu příštího programového období. Záhy po převzetí úřadu však odvolal generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka. Zdůvodnil to manažerskými pochybeními a neefektivní reorganizací firmy. Následně oznámili rezignaci i zbývající vrcholoví manažeři Lesů ČR. Jurečka byl ministrem zemědělství mezi lety 2014 a 2017 ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Nekulovou prioritou bude podle dřívějšího vyjádření pro ČTK využívání moderních technologií v zemědělství, tedy tzv. precizní zemědělství. Do budoucna chce stejně jako jeho předchůdci snížit tzv. uhlíkovou stopu potravin.

Nekula absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, poté působil mimo jiné v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti, v letech 2016 až 2018 byl předsedou představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. V letech 2015 až 2017 byl i členem představenstva Výstaviště České Budějovice. Nekula je starostou obce Těšetice na Znojemsku. Dříve uvedl, že na funkci rezignuje, chce být neuvolněným místostarostou.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.