Logo
Vytisknout stránku

Nečekaný objev českých vědců: Divočáci znají soucit! (abicko.cz)

Pomoc druhému v nouzi je považovaná za lidskou vlastnost. Jak se ukázalo, pomáhají si i divoká prasata! Čeští vědci nečekaně objevili, že divočáci možná také znají soucit. Ukázala jim to bachyně, která zachránila zajatce z pasti.

Divoká prasata jsou v naší přírodě původní. Když se ale přemnoží, přináší to spoustu problémů včetně toho, že mohou být zdrojem smrtelných nemocí přenosných na domácí prasata. Jednou z nejnebezpečnějších je africký mor prasat. Zabránit jeho šíření pomůže jen dokonalá znalost chování a migračních tras divokých prasat. A právě to dlouhodobě zkoumá skupina vědců z České zemědělské univerzity.

Prasata v pasti (a fotopasti)

Divoká prasata jsou aktivní hlavně v noci a přes den se dovedně skrývají. Vědci je tak mohou sledovat jen za pomoci fotopastí a telemetrických obojků. Aby jim mohli obojek nasadit, musí je nejdřív odchytit. Líčí na ně proto klecové pasti s kukuřicí jako návnadou. A právě díky odchytu divočáků do pastí se stali svědky chování, které u divokých prasat dosud nikdo neviděl. Zaznamenala ho fotopast umístěná u jedné z klecí, do které vstoupili hned dva mladí jedinci.

Bachyně v akci

Padací dveře pasti jsou zajištěné těžkou kládou, oba chycení jedinci se tak více než dvě hodiny marně snažili z pasti dostat. Po této době se u nich objevil zbytek tlupy a vůdčí samice začala okamžitě jednat. Přestože byla tato bachyně sama ve stresu, což prozradil vyhrbený hřbet a zježená srst na něm, přesně věděla, co musí udělat, aby klec otevřela. Celá akce, při níž kládu držící dveře uvolnila, jí trvala necelou půlhodinu.

 

 
All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.