Logo
Vytisknout stránku

Dalších 900 hus z Rybářství Nové Hrady má ptačí chřipku, musí se utratit (ČTK)

Nové Hrady (Českobudějovicko) 22. listopadu (ČTK) - U dvou hejn hus chovných na rybníce Velebil u Byňova na Českobudějovicku se potvrdila ptačí chřipka. Jde o 900 hus, které veterináři utratí. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V Byňově, kde se virus prokázal v pátek, dnes už veterináři utratili jiných 700 hus a 300 kachen. Vzorky odebrali u deseti hejn, vyjma Velebilu jsou výsledky negativní. Chovy patří firmě Rybářství Nové Hrady.

Veterináři odebrali vzorky husám z rybníku Velebil kvůli tomu, že u Byňova je ochranné pásmo okolo ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1 na Byňovském rybníku. "Obě hejna mají společný výběh k rybníku (Velebil), každé hejno je v samostatné hale. Obě hejna dohromady čítají asi 900 hus. Husy v době odběru vzorků nevykazovaly klinické příznaky nákazy ani zvýšené úhyny," uvedl Vorlíček.

Obě hejna veterináři utratí. Zatím není zřejmé, zda jde, jako v případě ptáků z Byňova, o vysoce patogenní virus H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka. Až bude jasné, jak hodně je virus patogenní, přijmou veterináři mimořádná opatření. Rybník Velebil je v katastru obce Údolí.

Veterináři dnes utratili 700 hus a 300 kachen v komerčním chovu hus u Byňova. Asi ze 700 hus tam uhynulo zhruba 70 ptáků. V Byňově je jediný šlechtitelský chov hus v ČR, v jeho genové rezervě se zatím virus neprokázal.

V chovu plemenných hus u Byňovského rybníka bylo původně 700 hus. Firma je chová ve volném zasíťovaném výběhu s přístupem na rybník. Uhynulo téměř 70 ptáků, drůbež se zřejmě nakazila od volně žijících ptáků. Chov s asi 5000 ptáky provozuje Rybářství Nové Hrady.

"Pokud to zůstane jen u tohoto chovu, doufáme, že šlechtitelský chov přežije. Zatím jsou napadené mladé chovné husy, ale rodičovské a prarodičovské chovy jsou zatím bez problémů. Zřejmě se (husy) nakazily od volně žijících ptáků; na Byňovský rybník přiletělo teď sto kormoránů, divoké kachny," řekl dnes ČTK ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař. Minulý týden řekl, že když se ptačí chřipka prokáže v chovech plošně, budou dopady nedozírné.

V jižních Čechách se naposledy potvrdila ptačí chřipka v polovině listopadu, v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Veterináři tam proto vyhlásili ochranná pásma, ve tříkilometrovém jsou dva velkochovy, kde je přes 100.000 ptáků. Porážka a zpracování zvířat z těchto chovů budou mít přísnější pravidla, řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

V Evropě přibývá ohnisek ptačí chřipky, a to jak u volně žijících ptáků, tak v chovech. V ČR letos veterináři utratili už zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Naposled začátkem listopadu utratili veterináři drůbež na farmě v Rohozné na Jihlavsku, postižené ptačí chřipkou. Šlo hlavně o chovné husy a husy vykrmené na svátek svatého Martina. Na farmě bylo 5000 kusů drůbeže.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.