Logo
Vytisknout stránku

Slovenská vláda vyhlásila nové přírodní rezervace, i území s chráněným tetřevem (ekolist.cz)

Slovenská vláda schválila návrh vyhlásit nové přírodní rezervace s nejvyšším stupněm ochrany. Patřit do nich bude i území, kde žije tetřev hlušec, kvůli jehož nedostatečné ochraně země čelí žalobě Evropské komise (EK). Rozhodnutí kabinetu premiéra Eduarda Hegera uvítali ochranáři. 
Od letošního prosince budou podle ministerstva životního prostředí dosud nedostatečně chráněné pralesy a lesy Slovenska v 76 lokalitách po celé zemi a o celkové výměře téměř 6500 hektarů označené jednotným názvem Pralesy Slovenska. Jde o biotopy evropského a národního významu, ve kterých dosud zpravidla platil nižší stupeň ochrany.

Třetina celkové výměry Pralesů Slovenska zasahuje do oblasti s výskytem tetřeva hlušce. V souvislosti s ohrožením těchto ptáků podala EK loni u soudu EU na Slovensko žalobu.

Na přípravě vyhlášení přírodních rezervací Pralesy Slovenska spolupracovaly úřady s nevládními organizacemi tři roky.

"Vzhledem k tomu, že pralesy na Slovensku jsme zmapované neměli, chopili jsme se tohoto tématu. A to i v přesvědčení, že je to téma, které může spojit lesníky a ochranáře. Nestalo se. Pralesy jsme zmapovali, ale od mnoha lesníků jsme slyšeli mnoho nepěkných věcí. Výsledky mapovaní pralesů nakonec postupně uznaly příslušné státní instituce," uvedl v reakci na rozhodnutí vlády zástupce občanského sdružení Prales Marián Jasík.

Na projektu spolupracovala také slovenská pobočka Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Už v roce 2018 se zmíněné dva ochranářské spolky dohodly se státním správcem lesů, že až do dosažení dohody o návrhu rezervace nebudou lesníci v dotčených lokalitách zasahovat.

Slovensko v minulosti opakovaně čelilo výtkám některých ochranářských organizací a institucí za nedostatečnou ochranu přírody. V minulosti například Výbor pro světové dědictví UNESCO, dále WWF, slovenští ekologové, ale i slovenský Nejvyšší kontrolní úřad upozornili na problémy se zajištěním ochrany bukových pralesů na Slovensku, které se dostaly na prestižní seznam světových přírodních a kulturních památek UNESCO. Ochranáři kritizovali také těžbu dřeva v národních parcích.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.