Logo
Vytisknout stránku

"Bečva je pro mě srdeční záležitost. Vyšetřování dotáhneme do konce," říká budoucí ministryně (forum24.cz)

Podle senátorky a budoucí ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) je potřeba co nejdříve dotáhnout do konce vyšetřování loňské otravy řeky Bečvy. „Jsem připravena požádat Českou inspekci životního prostředí o předložení jejich spisu, abych si ho mohla pečlivě nastudovat,“ prozradila rodačka z Ratíškovic na jižní Moravě v rozhovoru pro deník FORUM 24. Zároveň však dodává, že kauzu stále vyšetřuje policie, do případu proto není možné vstupovat. Za prioritní budoucí šéfka resortu považuje také dořešení česko-polského sporu o těžbu v hnědouhelném dole Turów.

Dlouho to vypadalo, že o post ministra životního prostředí ve vznikající vládě nemá nikdo zájem. Bylo to skutečně tak?

Navenek to tak mohlo opravdu vypadat, protože jména, která kolovala v mediálním prostoru, jsme relativně dlouhou dobu nemohli ani potvrdit, ani vyvrátit. To však neznamená, že jsme v rámci KDU-ČSL nebyli domluvení už dopředu. Naopak. Musím ještě jednou poděkovat všem, kdo naše jména už týdny znali, a přesto je před veřejností dokázali utajit. Chtěli jsme je nejprve sdělit panu prezidentovi a až poté je zveřejnit.

Proč jste se rozhodla přijmout nabídku stát se ministryní životního prostředí?

Je to pro mě určitě zajímavá výzva. Celý svůj profesní život se zabývám vodohospodářstvím, pocházím z nejsuššího regionu České republiky, kde pravidelně v letních měsících řešíme zásobování řady obcí pitnou vodou. To jsou okamžiky, kdy si mnozí z nás teprve naplno uvědomí, jak nezbytnou surovinou voda je, a že pokud jí chceme mít dostatek, tak s ní nemůžeme plýtvat, ale musíme se s ní naučit velice citlivě hospodařit.

Navíc jsem z hornické rodiny, takže celý život sleduji, jak těžba uhlí postupně devastuje okolí i přírodu. Naprosto přirozeně jsem proto inklinovala k ochraně přírody jako celku a vody ještě o něco více. A nyní se mi nabídla jedinečná možnost ve své práci pro naši společnost pokračovat na nejvyšší úrovni.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.