Logo
Vytisknout stránku

Norsko má zlikvidovat dvě větrné farmy - ohrožují chov sobů (ČTK)

Oslo 15. listopadu (ČTK) - Norsko má zlikvidovat dvě velké větrné farmy. Před časem přišly o licenci, protože podle pastevců z řad původního obyvatelstva Sámů, jimž se dříve říkalo Laponci, ohrožují tradiční chov sobů. Za pravdu jim dal minulý měsíc norský nejvyšší soud, informovala agentura Reuters.

"Není pochyb. Turbíny jsou nelegální, takže musí pryč, dříve nebo později," řekl Reuters správce oblastního chovu sobů Terje Haugen. Uvedl to po schůzce s norským ministrem energetiky, který větrné farmy na poloostrově Fosen ve střední části země navštívil.

Soud ale neupřesnil, co by se mělo stát se 151 turbínami a desítkami kilometrů silnic vybudovaných pro usnadnění jejich výstavby. Majitelé obou větrných elektráren podle Reuters stále doufají, že se podaří najít řešení, které jim umožní zůstat.

Pastevci sobů v severské zemi argumentují tím, že pohled na obří větrné turbíny a jejich zvuk děsí zvířata, a narušuje tak místní letité tradice. Turbíny ale prozatím zůstávají v provozu. A situaci, kterou označila za složitý právní a politický problém, se snaží vyřešit vláda.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.