Logo
Vytisknout stránku

Nejbližším příbuzným domácího psa je vlk japonský, ukazuje DNA analýza (czechsight.cz)

Tým vědců z Japonska našel důkazy, že vlk japonský je nejbližší známý příbuzný psů domácích. Publikovaná studie popisuje genetickou analýzu vyhynulého vlka japonského a jeho příbuznost k moderním psům.

Vlk japonský (Canis lupus hodophilax), vyobrazen na úvodní fotografii, je poddruhem vlka obecného (Canis lupus) a byl endemitem ostrovů Honšú, Šikoku a Kjúšú v Japonsku. Za vyhynulého byl prohlášen roku 1905 poté, co byl lovci a vlastníky půdy vybit. Zachovalo se ale mnoho vzorků jeho tkání a kostí. Nyní vědci extrahovali DNA z kostí a tkání, které byly uchovávány v několika japonských muzeích.

Vědci porovnávali DNA vlka japonského s DNA dalších vlků, psů a dalších psovitých šelem jako jsou např. lišky. Bylo zjištěno, že vlk japonský (C. l. hodophilax) sídlí na evoluční větvi vlků, která vnikla před 20 až 40 tisíci lety. Nejzajímavější je, že někteří předci z této evoluční větve dali vzniknout právě vlkům japonským (“linie vlků”) a jiní zástupci právě psům domácím (“linie psů”).

Již předchozí zkoumání ukazovala, že se psi domácí vyvinuli z poddruhu vlka obecného, který dnes již neexistuje. Tato nová studie z Japonska znamená jistý krok vpřed směrem k poznání tohoto unikátního neznámého vlka, zmiňovaného již předchozími výzkumy. Nová DNA analýza totiž naznačuje, že neznámý poddruh vlka, který dal vzniknout dnešním psům domácím a vlkům japonským, žil ve východní Asii (tedy ne na Středním východě ani v Evropě, jak bylo navrhováno) a evoluční linie, z které se vlk japonský vyvinul, později migrovala do Japonska.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.