Logo
Vytisknout stránku

Obyvatelé Hluboček si stěžují na divoká prasata. Lesní zvěř rozryla i hřiště (olomoucka.drbna.cz)

Obyvatelé Hluboček a Hrubé Vody na Olomoucku si stěžují na divoká prasata. V okrajových částech obcí a chatových oblastech tato lesní zvěř po setmění hledá potravu a ničí zahrady nebo trávníky. Obec nabádá myslivce, aby zvýšili odstřel divokých prasat v okolních lesích a hlavně v sousedním vojenském újezdu Libavá.

Divoká prasata jsou v posledních týdnech častým tématem diskuzí obyvatel Hluboček na sociálních sítích. Divočák několikrát zavítal na zahradu rodiny v Hrubé Vodě.

"Ani štěkání psa jej nerozhodilo. Ryl zahradu dál. Plot máme úplně zničený. Jediné, co jednou zabralo, bylo velké světlo, kterým jsme posvítili do zahrady. Jinak nemá zábranu," uvedla majitelka zahrady.

Na poničené zahrady a trávníky si stěžuje také několik dalších obyvatel Hluboček a Hrubé Vody. Hladoví divočáci rozryli dokonce část fotbalového hřiště.

Blízko domů myslivci střílet nemohou 
Starostka Hluboček Eva Hasníková řekla, že na divoká prasata si stěžují hlavně majitelé chat stojících v lese nebo v jeho těsném sousedství. Divočáky občas mezi panelovými domy zahlédnou i obyvatelé sídliště.

"Řešíme to hlavně s Vojenskými lesy a statky, aby se zvýšil odstřel. Argumentují ale tím, že do 200 metrů od zástavby nemůžou střílet. Některé chaty jsou bohužel tak hluboko v lesích, že škodám nelze zabránit. Žádný myslivec si nevezme na triko, že místo prasete zastřelí psa nebo odražená střela někoho zasáhne," uvedla.

Pachové ohradníky se podle starostky neosvědčily a jediné, co může divokým prasatům zabránit v průniku na zahradu, je kvalitní plot. Ideální jsou elektrické ohradníky, které byly instalovány v domově důchodců u Hrubé Vody. "Dali to na zahradu a od té doby mají pokoj," podotkla starostka.

Proti divokým prasatům pomohou lidské vlasy
Podle vedoucího lesní správy Miloslava Svozila myslivci černou zvěř loví velmi intenzivně. "Každoročně se na území lesní správy Hlubočky uloví okolo 300 prasat," uvedl. Početní stav černé zvěře se v okolí Hluboček snížil, odlov bude dál pokračovat.

Svozil upozornil na to, že myslivci nemohou divočáky střílet v blízkosti obydlených oblastí. V případě Hluboček a Hrubé Vody situaci komplikuje terén. "Přilehlé svahy, zejména nad Hrubou Vodou, jsou silně členité, nepřehledné, značně kamenité a střelba zde je velice nebezpečná. Hrozí odražení střely a z pohledu zákona je každý lovec plně zodpovědný za to, jak a kam střílí," podotkl.

V přírodě podle Svozila ubývá neobdělávaných luk, na kterých si divočáci mohou najít potravu. Stahují se proto k obydleným oblastem. Lidem v Hlubočkách doporučil, aby si pozemek kvalitně oplotili a nechali na něm pobíhat psa, který černou zvěř odradí. Instalovat lze pachové ohradníky. "Také pomohou lidské vlasy vložené například do plátěného pytlíku a umístěné na plot," dodal.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.