Logo
Vytisknout stránku

Za hraběte Šporka se z prostého zabíjení zvěře stala společenská událost, vysvětluje velmistr Řádu svatého Huberta ( radiozurnal.radio.cz)

Lovecký roh zavěšený na dvou řetízcích, uprostřed je medailon se zjevením svatého Huberta. Tak vypadá insignie Řádu svatého Huberta, který založil hrabě Václav Špork. „Posláním řádu je profesní a duchovní rozvoj vlastní osobnosti a svým příkladem dávat pozitivní vzor ostatním myslivcům,“ přibližuje velmistr řádu Jan František Votava, který se chystá na tradiční svatohubertské slavnosti v Lysé nad Labem.


V čem spočívá takzvaná ušlechtilá honba?

Dneska spousta lidí má problém zvíře zabít, a je to jedno, jestli domácí nebo divoké. Já osobně se přiznám, že jsem měl štěstí, že jsem vyrůstal na venkovně a setkával jsem se od raného dětství s tím, že babička musela useknout slepici hlavu, nebo děda podřezával jehňata. Zdá se to drsné, ale člověk má typický chrup všežravce, takže nejen bylinky, ale i masíčko. A neznám etičtější způsob získání bílkoviny, to znamená masa, než je právě v myslivosti.

A jak jde dohromady myslivost s vírou?

Je to poslání dané Stvořitelem. Takže v Bibli je několikrát zopakováno, že člověk má spravovat tuto zemi a být moudrým hospodářem svěřeného ráje.

Zakladatelem Řádu svatého Huberta byl hrabě František Antonín Špork. Co ho k tomu před více než 300 lety vedlo?

Přiznám se, že nevím. Možná to byla touha zviditelnění se, protože to byla exkluzivní společnost, řádová pravidla stvořil zřejmě na základě inspirace u dvora krále Ludvíka. Když začal provozovat v Čechách parforsní způsob lovu, byla to naprostá novinka, a on to dělal s náležitou noblesou. Nechal vyškolit trubače na lesní rohy přímo ve Francii, a když se vrátili, začal praktikovat tento způsob honby. Tím zaujal ostatní šlechtu a postupně, jak si získával tento způsob lovu věhlas, tak z prostého zabíjení se stala společenská událost, dal tomu přesná pravidla. Už to nebylo pobíjení zvěře uprostřed ohrazeného malého prostoru, ale vybral se jeden jediný kus a praktikovala se takzvaná štvanice. Dnes už jsem dál, tento způsob lovu je nepřijatelný, ale to je historický vývoj.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.