Logo
Vytisknout stránku

Co dělat, když narazíte na medvěda? Tyto rady vám zachrání život (zoommagazin.iprima.cz)

Medvědi se mohou zdát jako roztomilá stvoření a obdobně je líčí hlavně řada rodinných snímků. Jenže ve skutečnosti se jedná o nebezpečná zvířata, která mohou člověka velmi snadno usmrtit. Nebezpečné jsou totiž nejen jejich extrémně silné tlapy, ale i jejich zuby vybavená tlama, která dokáže s lidskými končetinami rovněž nadělat pěknou paseku. Své o tom čerstvě vědí i na Slovensku, kde opakovaně dochází k útokům na místní obyvatele, kteří si jen vyrazí na procházku a po cestě narazí na chundelaté zvíře, které ale nemá náladu se kamarádit a člověka se nebojí. Co byste měli dělat, pokud se do nebezpečné situace dostanete také?

Neutíkejte!
I když vám instinkt velí vzít do zaječích, je to ta nejhorší strategie, kterou můžete zvolit. I když se medvědi přiživují na lesních plodech a mršinách, jsou zvyklí lovit. A když uloví jelena nebo srnce, poradí si i s člověkem. Navíc se při útěku musíte otočit zády a právě prudký pohyb vzbudí v medvědovi lovecké instinkty.

Hlavně klid
Velkou chybou je i hysterický křik. Zejména ten ve vyšších tónech, který při strachu automaticky používáme. Američtí strážci národních parků doporučují klidné pomalé ustupování pozpátku, respektive bokem (což snižuje pravděpodobnost zakopnutí) směrem do bezpečí, ruce nad hlavou (což opticky zvyšuje postavu) a mírné promlouvání hlubokým hlasem.

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.