Logo
Vytisknout stránku

Vláda zřejmě podpoří Jurečkův návrh zrychleně schválit mysliveckou novelu (ekolist.cz)

Vláda na svém pondělním zasedání zřejmě podpoří návrh předsedy lidovců Mariana Jurečky, aby Sněmovna zrychleně schválila novelu zákona o myslivosti, kterou Jurečka předložil. Vyplývá to ze stanoviska, které je k dispozici na vládním webu. Jurečkova novela je totožná s předlohou, kterou už loni vláda předložila poslancům. Jediný rozdíl spočívá v tom, že Jurečka navrhuje, aby ji Sněmovna schválila ve zrychleném režimu již v prvním čtení. Novela má za cíl bránit škodám způsobovaných vysokou zvěří a má například elektronizovat mysliveckou evidenci. 
Vládní předlohu obdrželi poslanci loni v červenci. Letos v červnu ji začali projednávat již ve třetím čtení, které ale nestihli dokončit. Sněmovnu čeká v září poslední řádná schůze před volbami. Zákony, které nestihnou schválit, "spadnou pod stůl", takže příští Sněmovně by je nejdřív musel někdo předložit a její poslanci by je pak začali projednávat od začátku.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) však doporučil k Jurečkovu návrhu zaujmout negativní stanovisko. Jeho úřad ho zdůvodnil tím, že k vládní předloze se během projednávání ve Sněmovně sešly pozměňovací návrhy vypracované z velké části ve spolupráci s ministerstvem,které podpořil i zemědělský výbor. Tyto návrhy pak podle MZe představují výrazný rozdíl proti původní podobě návrhu zákona. Jde například o podrobný popis elektronického Informačního systému myslivosti nebo o úpravy zpřesňující mimo jiné ustanovení o kontrole a evidenci ulovené a nalezené uhynulé spárkaté a ostatní zvěře. Do zákona se měla dostat také přechodná ustanovení týkajících se loveckých lístků vydaných do 30. června 2023, jejichž platnost bude končit 1. ledna 2024. Výbor také podpořil určování plánů lovu podle škod na porostech.

Novela má zjednodušit administrativu spojenou s lovem lesní zvěře. Jejím cílem je usnadnit redukci počtu přemnožené spárkaté zvěře, která ničí nové lesní porosty, a brání tak obnově lesů zasažených suchem a kůrovcovou kalamitou

Na červnovém jednání sněmovního zemědělského výboru vyjadřovali opoziční poslanci obavy z toho, že novelu už Sněmovna do voleb nestihne projednat. Podle opozice se vládní koalice už zbavila hlavního důvodu, proč novelu předkládala. Na začátku června Sněmovna schválili novelu zákona o invazních druzích, kde zrušili dosud neúčinnou změnu mysliveckého zákona, podle níž by mimo jiné úřady rozhodovaly každý rok jednotlivě zhruba o 5800 plánech mysliveckého hospodaření. Poslanec David Pražák (ANO) tehdy uvedl, že některé pozměňovací návrhy k novele mohly ohrozit mysliveckou činnost.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.