Logo
Vytisknout stránku

Správa NP Šumava: Reakce na blog Jiřího Mánka (ekolist.cz)

Jiří Mánek v nevkusném a lživém článku „Mengele a doktoři smrti - jatka březích laní a jejich nenarozených koloušků v NP Šumava“ křivě a bez jakýchkoli důkazů obviňuje Správu Národního parku Šumava z trestného činu pytláctví. Správa NP Šumava absolutně odmítá, že by střílení březích laní bylo politikou parku a bude se proti nechutným Mánkovým pomluvám a přirovnáním postupů parku a ministra Richarda Brabce k nacistickým zločinům a zločincům bránit právní cestou. 
Bývalý, ministrem Brabcem odvolaný ředitel Správy NP Šumava Jiří Mánek, kandidující do Sněmovny v nadcházejících podzimních volbách, si jako téma předvolebního boje zvolil, jak jinak, Národní park Šumava. V jeho blogu s názvem: „Mengele a doktoři smrti - jatka březích laní a jejich nenarozených koloušků v NP Šumava“ je ústředním tématem velmi emotivní čin - neznámým pachatelem postřelená březí laň, což je podle zákona o myslivosti trestný čin.

Jiří Mánek svým bezskrupulózním textem přitom bez jakýchkoli důkazů obviňuje z protiprávního jednání Správu NP Šumava a také její zaměstnance.

Správa Národního parku Šumava v první řadě odmítá, že by postřelená březí laň, ulovená v honitbě v Kašperských Horách, byla důsledkem politiky Správy NP Šumava. Správa parku a její zaměstnanci se při lovu jelení zvěře řídí platnými zákony a vyhláškami. Především vyhláškou č. 323/2019 Sb. o době lovu a zákonem č. 449/2001 Sb., o myslivosti, tedy normami, které upravují mj. lov jelení zvěře. Zaměstnanci Správy NP Šumava, kteří v honitbách Správy NP Šumava loví jelení zvěř, musí postupovat vždy podle platných norem a v jarním období, o kterém se v článku Jiřího Mánka hovoří, loví v souladu s právními předpisy pouze zvěř do 2 let věku. Tímto opatřením se chrání před lovem právě březí laně. Dodržování tohoto postupu je zároveň průběžně a důsledně ze strany Správy kontrolováno.

Pokud Jiří Mánek již v květnu disponoval fotografiemi a informacemi, že došlo k trestnému činu pytláctví, bylo jeho okamžitou povinností, včetně zmiňovaných pracovníků ze sousední honitby, kteří mu podle jeho slov informace poskytli, ohlásit tyto skutečnosti orgánům činným v trestním řízení. Pokud tak neučinil, a nyní bez předložení jakéhokoli důkazu tyto skutečnosti zveřejňuje tiskem, mohl by se dopustit naplnění skutkové podstaty trestného činu pomluvy či křivého obvinění.

Správa NP Šumava nyní připravuje právní kroky, kterými hodlá sebe a své zaměstnance bránit proti pomluvám a poškozování dobrého jména, kterého se Jiří Mánek svým textem dopouští.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.