Logo
Vytisknout stránku

Konečně fungující systém detekce zvěře při sklizni (mechanizaceweb.cz)

Do začátku června posekala žací kombinace NovaCat A10 Collector Sensosafe v podniku BONAGRO 300 hektarů vojtěšky, 60 hektarů ozimých žit ve dvojfázové sklizni na GPS a 95 hektarů trvalých travních porostů – to je celkem více než 450 hektarů za jarní období roku 2021.

Tak bylo možné získat cenné zkušenosti. Ukázalo se, že systém Sensosafe skutečně funguje, jeho schopnosti detekce předčily všechna očekávání.

„Tradičně spolupracujeme s myslivci, kteří nám pomáhali s procházením porostů, určených ke sklizni, ale ti nemohou projít všechno. V prvních sečích vidím význam nového systému jako největší, ale budeme jej využívat i v dalších sečích,“ řekl předseda. „Již při našem jarním nasazení se ukázalo, že systém Sensosafe reaguje na výskyt zvěře tak, jak má. Záchyt je podstatně větší, než při vyhánění zvěře myslivci,“ dodal spokojeně. Nicméně i při sečení se systémem Sensosafe má přítomnost myslivců význam; v případě detekce zvěře v konkrétních místech mohou rozhodnout, jak dál postupovat.

V historii zemědělské techniky se objevila řada vzájemně i značně odlišných nápadů a řešení, zacílených na ochranu divoké zvěře při sklizni pícnin. Ale firma Pöttinger je jediným výrobcem, který svůj systém Sensosafe dotáhl do fáze praktické realizace a fungování v praxi.

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 9/2021.

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.