Logo
Vytisknout stránku

Čínské úřady kvůli migrujícímu stádu slonů evakuovaly přes 150.000 lidí (ČTK)

Peking 10. srpna (ČTK) - Čínské úřady evakuovaly více než 150.000 lidí, kteří se nacházeli podél migrační trasy, po níž už měsíce putuje stádo slonů. Informuje o tom dnes BBC. Skupina chobotnatců nyní podle agentury Reuters míří na jih k přírodní rezervaci v provincii Jün-nan, odkud se z neznámých důvodů před 17 měsíci vydala na dlouhý pochod Čínou. Osudy stáda sledují média po celém světě a miliony lidí na sociálních sítích.

Skupina chráněných zvířat na cestě dlouhé stovky kilometrů prošla poli, vesnicemi i městy, zkonzumovala úrodu za miliony dolarů a poškodila řadu budov. Když se chobotnatci blížili k lidským obydlím, úřady dočasně přemístily místní obyvatele, aby předešly konfliktům, jelikož lidé se snažili bránit své domy i polnosti.

Loni v listopadu sloni doputovali k městu Pchu-er v provincii Jün-nan, kde jedna ze samic porodila. Stádo zůstalo na místě pět měsíců, ale v polovině dubna se na cestu vydalo znovu a v červnu se ocitlo před branami města Kchun-ming. Snaha zahnat je zpět do jejich přirozeného prostředí se zprvu nedařila, ale nakonec se stádo vydalo na cestu domů. Jejich pouť monitoruje více než 25.000 policistů, kteří využívají mimo jiné i bezpilotní letouny.

Sloni podle čínských úřadů nyní překročili řeku Jüan-ťiang a směřují dál na jih. V neděli večer se nacházeli zhruba 200 kilometrů od rezervace. Úřady jejich putování správným směrem korigují pomocí elektrických plotů, návnad a uměle vytvořených cest. Původně šestnáctičlenné stádo nyní tvoří 14 chobotnatců.

Podle odborníků není jasné, proč sloni opustili své obvyklé prostředí a vydali se na dlouhou cestu. Podle některých expertů mohl stádo vést nezkušený vůdce, jiní se domnívají, že možná vyrazili hledat nové životní prostředí.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.