Přihlásit

Říje srnců je v plném proudu, myslivci si hrají na srnky (brnenskadrbna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V českých a moravských lesích vrcholí říje srn, což je období, které je charakteristické lovem srnců. Na pozoru jsou tak myslivci, kteří k vábení kořisti používají speciální píšťalky, aby napodobili zvuky samic připravených k páření. Předchází tím přemnožení zvěře.

Je šest ráno, paprsky slunce se pomalu derou na obzor a les v okolí Brna se probouzí do nového dne. Právě vrcholí srnčí říje, což je čas, kdy se páří srny. Období trvá zhruba od půlky července do půlky srpna a právě v létě je ideální doba pro odlov srnců. Za zvěří vyraží jako každé ráno jednadvacetiletý myslivec Jan Podlipný.

Srnčí námluvy 

Akt rozmnožování jelenovitých sudokopytníků má stejně jako u jiných zvířat své zákonitosti. Srny, které jsou připraveny k páření, vydávají specifické zvuky, které připomínají pískání. Dávného srnčího rituálu využívají myslivci právě v období říje. 

„Lidé se naučili imitovat zvukové projevy, které provázejí srnčí říji. Pískavé zvuky napodobujeme pomocí speciálních píšťalek, které jsou vyrobeny z různých materiálů. Píšťalka, kterou používám je vyrobena z parožiny a jsem na ni opravdu hrdý, myslím, že je hezká i vizuálně,“ vysvětluje mladý myslivec, jenž zároveň studuje Lesnickou a dřevařskou fakultu Mendelovy univerzity v Brně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.