Logo
Vytisknout stránku

Policisté řešili 18 bouraček, za polovinu z nich můžou střety se zvěří (novinykraje.cz)

KRÁLOVÉHRADECKO – Bohužel, meziročně dochází k nárůstu dopravních nehod se zvěří. Tuto statistiku potvrzuje také uplynulých 24 hodin na silnicích napříč krajem. Dvě světélkující oči v dálce, prudké brždění a srážka, asi to zná každý z nás. 

„K nejvíce dopravním nehodám při srážce se zvěří došlo Na Náchodsku a Trutnovsku. Nejvyšší vyčíslená škoda byla 100 tisíc korun,“ říká mluvčí policistů Lucie Konečná. K poslední zaznamenané nehodě došlo dnes o půl sedmé ráno na Trutnovsku. Šoférovi vozidla Škoda Rapid vběhla do cesty z levého příkopu srna. Škoda způsobená srážkou byla vyčíslena na 25 tisíc korun. Řidič podstoupil dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která měla negativní výsledek.

Policisté radí:

Do situace spojené s výskytem zvěře na silnici se může dostat každý z nás, jak ale správně reagovat? Důležité je hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz. Nejlepší je zkusit takovéto srážce předejít. Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte. Zároveň je doporučováno, tam kde se jejich výskyt předpokládá, snižte rychlost. A pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.