Logo
Vytisknout stránku

Senát chce zachovat nynější postup plánování mysliveckého hospodaření (zemedelec.cz)

Senát chce v předloze proti invazivním druhům zachovat nynější postup plánování mysliveckého hospodaření. Novelu vrátil s pozměňovacím návrhem Zdeňka Nytry (ODS) k opětovnému posouzení poslancům. O myslivecké hospodaření se vedla v horní komoře nejširší diskuse. Při hlasování neuspěli zastánci již dříve přijatých změn mysliveckého plánovaní, které mají být účinné od konce listopadu a mají posílit roli státu v regulaci přemnožené zvěře.

 
Zrušení větší úlohy státních úředníků už v předloze proti invazivním nepůvodním druhům schválila jednou z poslaneckých úprav Sněmovna. Podle senátorů byla ale legislativně chybně napsaná a nevedla by k zamýšlenému cíli.


Garanční výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí neprosadil v Senátu úplné vyškrtnutí poslanecké úpravy jako přílepku. Pokud by uspěl, od konce listopadu by plány mysliveckého hospodaření v jednotlivých honitbách určovaly státní úředníci místo uživatelů a vlastníků honiteb. Většina senátorů se přiklonila k Nytrovu pozměňovacímu návrhu, podle kterého bude uživatel honitby každý rok provádět sčítání zvěře a zpracovávat plán mysliveckého hospodaření. Pokud se na něm nedohodne s majitelem honitby, vstoupí do schvalovacího procesu úředník.
Nytra uvedl, že podle pravidel, která mají za současného zákonného stavu platit od konce listopadu, by plán stanovoval úředník od stolu. „Vždyť je to nucená správa lesa,“ prohlásil. Zastánci naopak argumentují snahou o omezení počtu přemnožené spárkaté zvěře, tedy například jelenů a srnců, která se živí mimo jiné sazenicemi listnatých stromů a jedlí.


Cílem vládní předlohy je omezit šíření invazních druhů rostlin a živočichů v Česku. Reaguje na unijní nařízení a má vytvořit rámec pro opatření potřebná k prevenci zavlečení invazních druhů a k regulaci těch, které už se v Česku rozšířily. Za invazní druhy se považují zavlečené nepůvodní organismy, které se rychle šíří, agresivně vytlačují původní druhy a způsobují rozsáhlé ekologické škody. Sněmovna do předlohy přidala mimo jiné posílení pravomocí členů stráže přírody a lesní stráže. Úřady by měly možnost zakázat nebo omezit odpalování ohňostrojů nebo zábavní pyrotechniky také na zvláště chráněných územích nebo ve významných ptačích oblastech.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.