Logo
Vytisknout stránku

Na dálnici D6 vběhla řidiči do cesty celá rodinka divokých prasat, všech šest zahynulo (novinykraje.cz)

KLADNO – Jízda poblíž lesních a polních porostů od nás kvůli možnému střetu se zvěří vyžaduje velkou obezřetnost a zvýšenou pozornost. Někdy ani to nestačí. Za všechny dvě poslední nehody na Kladensku.

Rodina divočáků
 
Na dálnici D6  ve směru od Prahy do Karlových Varů v pátek v noci před třiadvacátou hodinou vběhla dvaačtyřicetiletému řidiči osobního vozidla značky Citroen Berlingo do jízdní dráhy dvě dospělá prasata a čtyři malí divočáci. Řidič vyvázl bez zranění, šest divočáků na místě uhynulo. Škoda na vozidle byla předběžně vyčíslena na částku 40 tisíc korun.

Častěji to odnesou srnky
Další dopravní nehoda na Kladensku se zvěří se stala hned následujícího dne 3. července před jedenáctou hodinou, a to na silnici mezi obcemi Unhošť a Pavlov. Dvacetiletý řidič osobního vozidla Fiat Ducato srazil srnu, která mu vběhla do jízdní dráhy. Srna po střetu zůstala mrtvá v nedalekém poli. Řidič neutrpěl žádné zranění, předběžná škoda na autě je přibližně 5 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že srážek se zvěří přibývá, nebude od věci si připomenout, jaká jsou v takové situaci pravidla a povinnosti, kdy například hrozí pokuta.

Povinnosti při srážce se zvířaty
První věcí po jakékoli dopravní nehodě je řádné označení místa nehody, aby se předešlo haváriím dalších vozidel či zranění osob. V konkrétní situaci při srážce se zvěří vzniká škoda jejímu majiteli, kterým je většinou místní myslivecké sdružení, proto zde platí povinnost věc ohlásit policii. A to i v případě, že zvěř z místa utekla. Pamatujme, přestože na vozidle může být minimální škoda při uhynutí zvířete platí, že vznikla škoda na majetku mysliveckého sdružení.

Co určitě nedělat!
Ponechání si usmrceného zvířete jako “bolestného za rozbitý nárazník” může být kvalifikováno jako krádež. Škoda na rozbitém nárazníku by se tak řidiči mohla navýšit až o dvacet tisíc korun pokuty, či trest odnětí svobody až na dvě léta.

Zavinění a pokuty
Jak se vůbec posuzuje zavinění u těchto případů? Ve většině případů k takovým nehodám dochází po náhlém a neočekávaném vběhnutí zvěře na komunikaci. Řidič na takovou situaci mnohdy nemá šanci zareagovat, proto ani většinou není označen za viníka dopravní nehody a pokutu nedostane.

Snižujte riziko srážky
Střetům vozidel se zvěří se úplně zabránit nedá. Přesto jsou možnosti toto riziko snížit. Mezi ty patří zejména předvídání a snížení rychlosti jízdy a zvýšená opatrnost v místech, kde se dá výskyt zvěře předpokládat. V případě, že vidíme zvěř v blízkosti silnice, je vhodné přepnout z dálkových světel na potkávací, aby zvěř nebyla oslněna a případně ji nechat přejít.

Pokud nám přes cestu přeběhne zvěř, vždy počítejme s tím, že dosud nepřeběhla všechna zvířata a na komunikaci mohou vběhnout další jedinci. Chráníme tím jednak samotnou zvěř, ale také svoje vozidlo a hlavně svoje zdraví. Střety se zvěří totiž často končí značným poškozením přední části vozidla a také možností zranění řidiče.

Hlavně zabránit zranění!
Pokud se střetu se zvířetem již nedá zabránit, odborníci doporučují intenzivně brzdit, abychom před srážkou co nejvíce snížili rychlost a vozidlo držet v přímém směru jízdy. Při čelním nárazu sice dojde k poškození automobilu, ale jeho konstrukce v maximální možné míře zabrání zranění posádky vozidla.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.