Logo
Vytisknout stránku

Redukce populace prasat divokých antikoncepcí v krmivu (naschov.cz)

V Texasu populace prasat divokých přesáhla 2, 6 miliónu zvířat, a tak vědci přišli s novým řešením v podobě antikoncepce, přičemž snížení růstu počtu divokých prasat se má dosáhnout prostřednictvím krmiva.

 

Napříč kontinenty divoká prasata představují obrovský problém s ničivým dopadem na úrodu zemědělských plodin i negativním vlivem na ostatní volně žijící zvířata. V Evropě jsou divoká prasata navíc velmi závažným faktorem v šíření afrického moru prasat.
Celosvětové snahy o snížení populace divokých prasat cíleným odstřelem a odchytem jsou jen málo účinné. Populace divokých prasat tak na starém kontinentu, ale i v Kanadě a ve zmíněném Texasu, kde jejich počet přesahuje 2, 6 miliónu kusů, stále stoupá.
Od počátku června tohoto roku se v Texasu odstartovala nová metoda na kontrolu počtu divokých prasat. Jednalo se o antikoncepční produkt HogStop určený pro kance, který vytvořil dr. Dan C. Loper se svým týmem, jehož součástí je i jeho syn Daniel. S jeho testováním začali před třemi lety.
„Zjistili jsme 60% snížení pohyblivosti spermií a také morfologické změny, které v kombinaci významně snižují plodnost. Tyto výsledky jsme zpozorovali u kanců již pět dnů po podání přípravku,“ řekl Daniel Loper.


Zatímco pro divoká prasata je HogStop první možnou antikoncepcí, obdobné přípravky na stejné bázi fungují například u holubů či krys.
Účinné látky HogStopu jsou údajně „směsí přírodních krmiv“, neobsahují hormony ani endokrinní disruptory a zůstávají ve varlatech kance.
Produkt se podává do speciálních krmítek, z nichž je mohou konzumovat jen prasata. Jde o to, aby ho nezkonzumovali samci jiných druhů zvířat, kteří by tak mohli být podobně poškozeni. Společnost oficiálně doporučuje dva typy krmítek, neboli podavačů, a to „Barclay Feeder“ a „WPF“, který je navíc ovládán volitelným dálkovým sledováním.


Použití výrobku se v současné době rozjíždí po celém Texasu. Daniel Loper řekl: „ Před několika lety jsme se obrátili na texaského komisaře Sida Millera ohledně vývoje produktu. Ohromně nás podpořil, tak jsme chtěli, aby to byl právě on, kdo oznámí uvedení produktu na trh.“
Prostředek HogStop je už zařazen Agenturou USA pro ochranu životního prostředí do kategorie schválených pesticidů skupiny „25b)“. V jiných zemích se teprve žádá o schválení přípravku pro použití. Protože je ale ve Spojených státech už klasifikován jako schválený pesticid, je pravděpodobné, že HogStop bude daňově uznatelným výdajem pro zemědělce a rančery. Očekává se, že právě i to urychlí osvojení prostředku uživateli.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.