Logo
Vytisknout stránku

Vlci na hranicích: Do kin vstupuje nový dokument o návratu vlků (pr.denik.cz)

Do české přírody se po 250 letech vracejí vlci a s nadějí pro českou přírodu sebou přinášejí i strach. Vlci na hranicích vypráví příběh české společnosti, kterou jejich návrat rozděluje. Nový dokumentární film Martina Páva sleduje příběhy lidí z Broumovska, který návrat vlků ovlivnil nejvíce. Snímek vstupuje do českých kin od 3. června.

"Od roku 2016 se po příchodu vlků začaly v médiích objevovat zprávy o útocích na zemědělská zvířata farmářů. Ohlasy na návrat vlků jsou dodnes různé, plné emocí a hádek o jejich další osud. Na jedné straně jsou lidé, kteří v nich vidí naději a chtějí je chránit, na straně druhé pak vlci mají své odpůrce, kteří tvrdí, že už do naší přírody nepatří.

A právě první protesty farmářů, o kterých jsme se začali dozvídat z médií, se staly prvním impulsem k natočení filmu. „Všude hořela všeobjímající debata, jestli jsme my Evropané schopni čelit příchodu něčeho nového a neznámého. Mluvili jsme o změně, ale nedokázali si představit, jaká bude. A do této atmosféry jsem měl pocit, že návrat vlků přesně zapadá,“ popisuje vznik filmu režisér Martin Páv.
Snímek Vlci na hranicích portrétuje dění právě na Broumovsku, kam se v roce 2016 po dvou stech letech vrátila první smečka. Jejich populace začala výrazně zasahovat do života místních obyvatel a drancovat stáda farmářů. Režisér sleduje celkem pět protagonistů přímo z Broumovska s různými postoji k životu i k vlkům. Zatímco pro jedny znamenají naději na ozdravení české krajiny, pro jiné ztělesňují nepřítele vraždícího bezbranná zvířata farmářů, proti kterému není možné se účinně bránit.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.