Logo
Vytisknout stránku

Boj o české lesy. Asijští hybridi vytlačují původní jeleny a likvidují mladé porosty (cnn.iprima.cz)

Mohutné jeleny evropské s velkým parožím pomalu vytlačují malí ale přizpůsobiví jeleni sika. Ve velkém se tak děje i v českých lesích, kde se populace sudokopytníka s asijskými kořeny každoročně zvětšuje. Podle expertů to ale představuje problém – jeleni sika totiž ubírají potravu původním druhům a myslivci nestačí jejich tempu rozmnožování.

Jeleni sika pochází z Dálného východu. Především v Japonsku se těší velké oblibě díky své roli božích poslů v místní mytologii. Do českých zemí se sudokopytník s bílými puntíky dostal na přelomu 19. a 20. století, kdy si ho do svých lánských obor nasadily šlechtické rody jako zpestření během lovů. Někdy po druhé světové válce ale začali tito asijští jeleni utíkat z neudržovaných obor do volné přírody.

Značná populace původně žila jen v západních Čechách a Polabí. Tam se ale jeleni sika přemnožili a začali se rozpínat i do dalších regionů. Z jednotek kusů zvěře vznikla populace, která nyní ohrožuje jelena evropského, dlouhodobého vládce české přírody. Majitelé honiteb mají tuto zvěř sice rádi, protože jsou z ní dobré trofeje i chutné maso, správcům přírody ale jeleni sika dělají vrásky.

„V oblasti, která jednou může být národním parkem, sika ubírá potravu původním druhům. Likviduje také mladé lesy a ničí genofond místního jelena,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Petr Hůla, vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Dodal, že rozdíl mezi jelenem sikou a jelenem evropským je vidět na první pohled, přesto mezi oběma druhy dochází ke křížení.

„Kvůli tomu, že sika není nijak velký, jelen evropský jej nebere jako soka, a tak před ním své laně v době říje nechrání a vznikají hybridi,“ řekl redakci Miloš Ježek z Katedry myslivosti a lesnické zoologie na České zemědělské univerzitě v Praze. „Ty kusy pak vypadají spíš jako jelen evropský. Dochází ke snižování hmotnosti, jiné konstituci těla,“ dodal odborník.

V roce 2019 bylo uloveno zhruba 17 tisíc kusů jelena siky, což je o sedm tisíc kusů více než před deseti lety. Podle odborníků to ale nestačí, populace asijské zvěře tak každoročně narůstá.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.